Ekonomi

Şimşek: Alkol satış yasağı vergiyi etkiler

0
Maliye Bakanı Şimşek, ‘Bu son yapılan düzenleme alkol tüketimini etkilerse vergilerde tabii ki bir erozyon söz konusu olabilir’ dedi.
Maliye BakanıMehmet Şimşek, Avrupa Birliği (AB) Vergiden Sorumlu Komisyon ÜyesiAlgirdas Semeta‘nın, son açıklamasında vergi cennetlerinden dolayı AB’nin uğradığı vergi kayıp ve kaçağının yıllık 1 trilyon dolar olduğunu ifade ettiğini hatırlatarak,“Sadece AB için 1 trilyon dolarlık vergi kaybından söz ediliyor olması hakikaten bu alanlarda iş birliğinin, birlikte çalışmanın ne kadar anlamlı olduğunu göstermektedir” dedi.

 

“Kısa vadede vergi müfettişi sayımızı 10 bine çıkarmayı hedefliyoruz”

Şimşek, vergi denetiminde yaptıkları reformlar hakkında katılımcıları bilgilendirerek, yapılan çalışmalar hakkında detayları paylaştı.

Reformların sadece kağıt üzerinde yapılmadığının altını çizen Şimşek, insan kaynakları, teknoloji gibi alanlarda da önemli adımlar atıldığına değinerek, “Vergi müfettiş sayımızı ciddi şekilde artırıyoruz. Son bir yıl içerisinde 800 arkadaşımız müfettiş olma hakkı kazanmıştır. Şu an 5 binin üzerinde vergi müfettişimiz var, kısa zaman içerisinde bu sayıyı 10 bine, orta vadede 12 bine çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Bakan Şimşek, vergi denetimine getirdikleri standartlardan da bahsederek, denetimin subjektif olmaması gerektiğini, standartlarının olmasının zorunlu olduğunu söyledi.
Vergi müfettişlerinin mesleki yeterlilik ve yetkinliklerinin objektif şekilde ölçülmesi için, performans değerlendirme sistemi getirdiklerini belirten Şimşek, “Bu kamuda bir ilk. Aslında çok tutucu olarak bilinen Maliye Bakanlığı şu anda bazı alanlarda, kamunun yani genel kamu uygulamalarında liderlik rolünü neredeyse üstlenmiş desem abartmış olmam” dedi.

Şimşek denetim kapasitesinin artırılmasının kayıt dışılıkla mücadeleyi artırdığına işaret ederek, denetimin sağlıklı ve etkin yapılmasının başarıda önemli rol oynadığını, vergi denetiminde Türkiye’nin yeni bir döneme girdiğini söyledi.

“Alkol tüketimini yasaklama gibi bir anlayışımız yok”

Bir gazetecinin alkol ile düzenlemeleri de içeren yasa teklifinin Mecliste kabul edilmesine ilişkin sorusu üzerine Şimşek, şunları kaydetti:

“Alkol tüketiminin sınırlanmasından çok tanıtımı ve reklamının, özellikle de çocuklarımızın, gençlerimizin alkol tüketimi çabalarının sınırlanmasına ilişkindir. Bizim çıkan yasal düzenlemeyle alkol tüketimini yasaklama gibi bir anlayışımız olmaz. Biz herkesin yaşam tarzına saygılıyız. Ancak bu son yapılan düzenleme alkol tüketimini etkilerse vergilerde tabii ki bir erozyon söz konusu olabilir ama bizim şu anda o yönde çalışmamız söz konusu değildir.

Önemli olan şu anda batının gelişmiş birçok ülkesinde olan bir takım düzenlemeleri, sınırlamaları kendi mevzuatımıza derç etmiş bulunuyoruz. Önemli olan alkolün tanıtımı ve reklamının sınırlanmasıdır.”

Bakan Şimşek, bu konuda bir etki analizinin söz konusu olmadığını ifade ederek, “Eğer talebe yansırsa o zaman bir vergi yansıması olur. Zaten bizim alkollü ürünlerden aldığımız ÖTV toplamı yaklaşık 4,6 milyar liradır. KDV ve kurumlar vergisi gibi hususları da dikkate alırsanız, bu rakam 8 milyar lira civarındadır. Şu an itibariyle bizim herhangi bir öngörümüz söz konusu değildir” diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın, “Kamunun kuracağını katılım bankalarının sermayesinin Hazine tarafından aktarılacağı”ifadesinin hatırlatılması üzerine Şimşek, “O yönde henüz somut olarak üzerinde çalıştığımız bir rakam yok. Henüz Maliye Bakanlığına bu yönde iletilmiş bir talep söz konusu değil”cevabını verdi.

(Ajanslar)

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.