Şimdi de Rosat Dünya’ya düşüyor

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesine (NASA) ait UARS uydusunun kontrolsüz şekilde cumartesi sabahı Dünya’ya düşmesinin ardından, Alman ROSAT uydusunun da Kasım ayında kontrolsüz olarak düşeceği açıklandı.

Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR), uydunun, toplam ağırlığı 1,6 tona ulaşan yaklaşık 30 parçasının Dünya’ya ulaşmasının beklendiğini bildirdi. Uzmanlar, bunlardan en ağırlarının, aynalı parçalar olabileceğini ifade ediyor.

ROSAT, 2,4 ton ağırlığında, 2,20 x 4,70 x 8,90 metre büyüklüğünde. 1990 yılında yaklaşık 550 kilometre yükseklikteki yörüngesine fırlatılan uydu, uzaydan ilk röntgen ışınlı görüntüleri elde etti. Uydunun görevi resmi olarak 1999’da sona erdi. Bu tarihten beri uydu ile bağlantı kurulamadı. Uydunun itici motoru bulunmadığı için bu metal yığınının yörüngesini değiştirmek veya kontrollü şekilde düşüşünü sağlamak mümkün değil. Bu nedenle ROSAT’ın da tam olarak ne zaman ve Dünya’nın neresine düşeceği bilinmiyor.

Avrupa Uzay Ajansı Uzay Çöpü bölümü Başkanı Prof. Heiner Klinkrad ise paniğe gerek olmadığını, her yıl tonlarca uzay çöpünün gezegenimize düştüğünü belirterek, “Bir insanın kafasına uzay çöpü düşmesi 100 milyarda bir ihtimal” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Karadeniz giderek Marmara’ya benziyor: Kirli ve oksijensiz

ODTÜ Bilim-2 gemisiyle Karadeniz kıyılarındaki kirliliği inceleyen ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü araştırmacıları, Karadeniz'in kirlilik açısından giderek Marmara Denizi'ne benzediğini buldu.

İklim değişikliği dünyanın dönüş hızını yavaşlatıyor, günler giderek uzuyor

Küresel ısınmanın etkisiyle eriyen buzulların ekvator çevresinde birikmesiyle dünyanın dönüş hızı giderek azalıyor. Uzmanlar, günlerin uzunluğundaki değişimin hassas zaman ölçülerine dayanan internet ve GPS sistemlerini etkileyebileceği konusunda uyarıyor.

Yapay zeka yatırımları Google’ın net sıfır planlarını suya düşürebilir

Enerji ihtiyacı giderek artan veri merkezlerine bağımlı olan Google'ın...

Araştırma: Ozon tabakasına zarar veren gazlar beklenenden hızlı azalıyor

Atmosferdeki zararlı gazların beklenenden daha hızlı bir şekilde azaldığını ortaya koyan bilim insanları, ozon tabakasını korumaya yönelik uluslararası çabaların 'büyük bir küresel başarı' olduğunu söyledi.

Erasmus AI’den iklim değişikliği odaklı yapay zeka dil modeli: ClimateGPT

İklim değişikliği odaklı ilk yapay zeka modeli olan ClimateGPT, 200 milyondan fazla akademik çalışmayı barındırıyor ve kendisine sorulan soruları makaleleri kaynak göstererek yanıtlıyor. Ancak doğru yanıt yüzdesi halen 'veri yetersizliği' nedeniyle yüksek değil.

EN ÇOK OKUNANLAR