EkolojiManşetYerel

Şimdi de Hozat’ta ağaç kıyımı

0

Dersim‘in Hozat ilçesine bağlı 1994 yılında boşaltılan Ali Boğazı ve Yılan Dağı bölgesindeki Şamoşi ve Zogar köyleri kırsalında bulunan ağaçlar, bir buçuk aydır kesiliyor. Ağaç kesimi ihalesinin Malatyalı bir şirkete verildiği belirtilirken, ihalenin ayrıntılarına ilişkin bilgi edinilemedi. Ağaç kesim işinde Malatya’dan getirildiği öğrenilen 60 aile çalıştırılıyor.

Bölgedeki ağaç kıyımına ilişkin Mezopotamya Ajansı‘na (MA) konuşan İzmir Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Aslan Sultan, “Geçen sene orman yangınlarının enkazlarının temizlenmesi adına bölge Malatya’dan birine ihaleyle verilmiş. Dışardan Elazığ, Palu, farklı illerden 60 aile gelerek; Uzunyazı denilen bölgeye çadır açarak yerleşmiş” dedi.

1.5 aydır sürekli ağaç kesiliyor

Sultan, kendisinin de ağaç kesimi devam eden Hozat’ın Samoşi köyünden olduğunu ve köylerinin 1994 yılındaki köy yakmaları sürecinde boşaltılarak “yasak bölge” ilan edildiğini; köy çevresindeki ormanların yaklaşık 1.5 aydır kesintisiz kesildiğini anlattı.

Köyleri ile yine köylerinin karşısında bulunan Zogar ile mezralarının bulunduğu bölgelerin geçtiğimiz yıl iki defa yakıldığını hatırlatan Sultan,  “Geçen sene orman yangınlarının enkazlarının temizlenmesi adına bölge Malatya’dan birine ihaleyle verilmiş. Dışardan 60 aile gelerek; Uzunyazı denilen bölgeye çadır açarak yerleşmiş. Bunlar 30 traktör ile buralardaki ağaçları kesiyor”  diye konuştu.

Bölgedeki asıl meselenin yeraltı madenleri olduğunu, yüzeydeki ormalık alandan “kurtularak” madenlere ulaşmak olduğunu öne süren Sultan, yol yapımı planlarının da buna göre şekillendirildiğini anlattı.

Aslan Sultan’ın verdiği bilgilere göre, köylüler kesime ve ihaleye karşı dava açtı, geçici olarak yürütme durdurulmuş olsa da ağaç kesimi yasa dinlemeden devam ediyor.

‘Şırnak’a yeterince tepki gösterilseydi Hozat katliamı olmazdı’

Bölgede ciddi anlamda bir orman katliamı olduğunu belirten Sultan şöyle konuştu:

Şırnak‘takinin bir benzeri bugün burada yaşanıyor. Dün Şırnak’taki kesime ciddi tepki göstermiş olsaydık; bugün burada bu olmazdı. Bugün buna tepki göstermezsek coğrafyamızda canlı bir dal bırakmayacaklar. Bahsettiğimiz alan milyon hektarlarca bir alan. Oradaki akrabalarımla konuştuğumda ağlayarak böyle devam ederse bir ağaç dahi kalmayacağını söyledi. Buradaki ve metropollerdeki halkımız yüzünü Kürt bölgelerine dönmeli.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.