DünyaManşet

Şili’deki yangın büyük oranda kontrol altına alındı

0

Şili’nin liman şehri Valparaiso’da geçtiğimiz hafta sonu boyunca devam eden ve pazartesi günü büyük oranda kontrol altına alınan yangında evlerini terk etmek zorunda kalan Şilililer hasar tespiti için yangın yerine geri dönmeye başladı.

Fotoğraf: REUTERS/IVAN ALVARADO

Fotoğraf: REUTERS/IVAN ALVARADO

13 kişinin hayatını kaybettiği 2000 evin yıkıldığı ve binlerce kişinin tahliye edildiği yangında söndürme çalışmaları devam ediyor.

Yüksek sıcaklıkların ve Pasifik rüzgarlarının güçlendirdiği yangın geçtiğimiz cumartesi başladı ve kontrolden çıkarak 700 hektarlık ormana ve La Cruz ve Las Canas gibi dağlık bölgedeki yoksul yerleşimlere yayıldı.

Yangının çıkış nedeni bilinmiyor

İçişleri Bakanı Rodrigo Penailillo’nun pazartesi günü yaptığı açıklamada ön incelemeler sonucunda yangının arkasında bir kasıt bulunamadığı, yangının sebebinin belirsiz olduğunu belirtiliyor.

Şili’nin merkezinde beş yıldır devam eden kuraklık, yangın tehlikesinin yükselmesi anlamına geliyor.

IPCC’nin geçtiğimiz pazar günü açıkladığı rapor hükümetleri küresel ısınmayı kontrol altına almaya yönelik hızlı eyleme çağırırken aksi halde daha fazla sıcaklık dalgaları, seller, kuraklık ve deniz seviyelerinin yükselmesi olayları ile karşılaşılacağını belirtiyor.

Devlet Başkanı’nın karşılaştığı ikinci acil durumu

Nisan ayında yaşanan 8,2 büyüklüğündeki depremden sonra Valparaiso şehrindeki yangın, Devlet Başkanı Michelle Bachelet’in yeni döneminde karşılaştığı ikinci acil durum oldu.

(Reuters,Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.