Kategoriler: İklim KriziManşet

Şili, enerjide sıfır karbona doğru…

Ülkedeki elektriğin %40’ını üreten kömürlü termik santraller kapatılıyor. Hazırlanan plana göre, 2040’a kadar tüm kömürlü termik santraller kapatılıp emisyonlar sıfırlanacak, 2050’de ise ülke tamamen ‘karbon nötr’ hale getirilecek.

Şili hükümeti ülkenin enerji tüketimi kaynaklı emisyonlarını 2040 yılında tamamen sıfırlamayı, 2050 yılında ise ülkeyi tamamen karbon nötr haline getirmeyi hedefleyen planını açıkladı.

Şili Devlet Başkanı Sebastián Piñera tarafından açıklanan plana göre ülkedeki tüm kömürlü termik santralleri, 2040 yılına kadar kapatılacak. Hedef doğrultusunda ilk etapta en fazla emisyona neden olan ve toplam kurulu güçleri 1 GW olan 8 santralin faaliyeti de en geç 2024 yılına kadar durdurulacak.

Piñera kapatılacak bu santrallerin ‘’stratejik rezerv’’ olarak gelecek beş yılda devrede kalmak ile beraber, yalnızca elektrik üretiminde bir sorun olduğu takdirde kullanılacağını kaydetti.

Kömürlü termik santrallerin elektrik üretiminde yaratacağı boşluk ise yenilenebilir enerji yatırımları ile doldurulacak. Yatırımlar yalnızca yeni santral kurulumları için değil, özellikle ülkenin ana olarak güneş enerjisi kaynaklı elektrik üretiminin yapılacağı kuzey bölgesinden tüketimin yoğun olduğu merkezi ve güney bölgelerine iletilmesi için gerekli iletim hatları için de yapılacak.

Oluşturulacak çalışma grupları ile de kapatılacak diğer santraller için 5 yıllık dilimler halinde takvim belirlenecek.

Halihazırda Şili’de toplam kapasiteleri 5 GW olan 28 kömürlü termik santral bulunuyor. Ülkenin toplam elektrik üretim kapasitesi içinde %21 oranında payı bu santrallerin, ülkenin elektrik üretimindeki payı ise %40 düzeyinde. Ülkenin sera gazı emisyonlarında enerji tüketiminin payı %78 iken, kömürlü termik santrallerin tek başına payı ise %26.

Küresel sera gazı emisyonlarındaki payı %0,25 olan Şili, bu yıl 25’inci kez düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak.