Hayvan HaklarıManşet

Şila’yı yakarak öldüren katile iyi hal indirimli ceza

0

11 Ekim 2022’de Şila isimli köpeği demir kafes içindeki ahşap kulübesinde, yanıcı maddeyle yakarak katleden Ömer Faruk Baki, bir yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırıldı.

İzmir’in Seferihisar ilçesinde, Furkan Pınar‘ın bakımını üstlendiği  Pitbull cinsi Şila isimli dişi köpek, eve 10 metre mesafedeki kulübesinde ateşe verildi. Alevleri fark eden çevredekiler, 112 Acil Çağrı Merkezi‘ne bildirdi. Bu sırada bazı kişiler de alev alan kulübeyi görüntüledi. İhbarla gelen itfaiye ekipleri, yangını söndürdü.

Kafes kapısı kapalı olduğu için dışarı çıkamayan köpeğin, yanarak öldüğü belirlendi. Polisin yaptığı çalışmada, yangını çıkaranın Ömer Faruk Baki olduğu belirlendi. 13 Ekim’de gözaltına alınan ve ifadesinde suçlamaları reddeden Baki, sevk edildiği adliyede çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı.

‣ Kulübesindeki köpeği yakarak öldürdüler

Cezasının bir kat artırılması istendi

Soruşturmanın ardından Ömer Faruk Baki hakkında hazırlanan iddianamede Baki’nin, Furkan Pınar’ın bakımını üstlendiği Pitbull cinsi köpeği kasten öldürdüğü, aynı şekilde köpek kulübesini de yakarak hasar verip, kullanılamaz hale getirdiği belirtildi.

Baki’nin ‘başkasının taşınır veya taşınmaz malını kısmen veya tamamen yıkmak, tahrip etmek, yok etmek, bozmak, kullanılamaz hale getirmek veya kirletmek’ suçundan dört aydan üç yıla kadar hapsi istendi. Baki’nin bu suçu yakarak, yakıcı veya patlayıcı madde kullanarak işlemesi nedeniyle verilecek cezanın bir kat artırılması talep edildi.

Baki’nin altı yıla kadar hapisle yargılanmasının istendiği iddianame, Seferihisar İkinci Asliye Ceza Mahkemesi‘nce kabul edildi.

‘İyi hal’ indirimi uygulandı

Davanın bugün görülen ikinci duruşmasında sanık ve müşteki avukatları, İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu ile hayvansever derneklerinin temsilcileri yer aldı. Baki’nin katılmadığı duruşmada avukatı, müvekkilinin beraatini isterken, şikayetçi avukatları ise üst sınırdan ceza verilmesini talep etti.

Kararını açıklayan mahkeme hakimi, Baki’ye önce iki yıl hapis cezası verdi. Ardından ‘iyi hal’ indirimi uygulayıp, cezayı bir yıl sekiz ay hapse indirdi.

Hayvanlara şiddet suç kapsamına alınmalı

Furkan Pınar’ın avukatı Deniz Akbıyık, verilen cezaya ilişkin şöyle konuştu:

Hayvana karşı işlenen bu vahim suçun ‘kabahat’ olarak görülmeyip, suç olduğunun kabul edilmesi ve sanık Baki’nin 1 yıl 8 ay hapis cezasıyla cezalandırılması emsal karar olup, bizleri her ne kadar memnun etse de verilen cezaların miktarı ve bu cezaların infaz kanunu karşısında bir yaptırımı maalesef bulunmamakta. Bu anlamda mağdurun hayvanlar olduğu suçlar açısından kanuni düzenlemeye gidilerek sonuç cezaların arttırılması ve bu suçların TCK kapsamına alınması gerektiğini düşünmekteyiz. İstinaf sürecinde de sürecin takipçisi olacağız.

You may also like

Comments

Comments are closed.