ManşetTürkiye

Şifre itiraf edildi. Yeni soru: Kimler yararlandı?

0

Günlerdir tartışılan ve hergün yeni kanıtlarla olduğu kesinleşen YGS şifresini sonunda ÖSYM de itiraf etti. İlk gün kesinlikle yok denilen şifre, ortaya çıkan yeni kanıtlar ve her kitapçığa uyan algoritmalar ile artık inkar edilemez bir noktaya gelmişti.

Radikal Gazetesi’nden Betül Kotan’ın haberine göre ÖSYM, Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) ilişkin günlerdir süren ‘şifre tartışmasına’ sonunda açıklık getirdi. 1 milyon 700 bin adaya, ayrı ayrı kitapçık hazırladıklarını belirten ÖSYM Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ensar Gül, ‘’Programımız başarılıydı. Ancak Meteksan’da kitapçıkların hazırlanışı sırasında programın bir kısmı eksik çalışmış. Şıkları ve soruları rasgele dağıtması gerekirken, hep aynı kalıbı kullanmış. Biz de dün gece ‘önceki gece) farkettik’’ dedi.

Şimdi ise, skandalın ikinci ayağını konuşmak gerek. Bu şifreleme kime hizmet etti? Şifrelerin tüm sorulara geçerli olmadığı ama “yeteri” kadar soruda doğru olarak kullanıldığı biliniyor. Durum böyle olunca da geçen seneki KPSS skandalındaki gibi tam yapan kişilere bakarak çözülebilecek bir sorun olmadığı da ortada. Bu yüzden de ÖSYM’nin “Tam yapanları kontrol ettik, bir sorun yok” açıklaması da yakında geri dönülecek bir açıklama gibi durmakta.

Şimdi kamuoyu yeni bir sorunun yanıtını arıyor: Şifrenin olduğu bir gerçekse, bu şifreden kimler yararlandı? Bu şifre olayının üstünü örtmek için seferber olanların bununla bir alakası var mı?

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.