ManşetKadın

Şiddet gören kadın ne yapmalı? Hakları neler?

0
Fotoğraf: Özge Özgüner/csgorselarsiv.org

Söz konusu kadına yönelik şiddet olunca failler de büyük bir çeşitlilik gösteriyor: Erkek arkadaşınız, babanız, abiniz, akrabanız, evli olduğunuz veya birlikte yaşadığınız erkek, belki de bir arkadaşınız veya hiç tanımadığınız biri.

Eğer siz de şiddete uğradıysanız her şeyden önce bilmeniz gereken şey şu: Asla yalnız değilsiniz. Türkiye’de her yıl yüzlerce kadın çeşitli bahaneler öne sürülerek fiziksel şiddet görüyor.

Sessiz kalınan şiddet olayları tekrarlayabilir

bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden derlediği verilere göre 1 Ocak 2020 tarihinden 21 Kasım’a kadarki 327 günlük sürede erkekler en az 253 kadını öldürdü, 715 kadına ise şiddet uyguladı.

Elbette bu rakam yalnızca basına yansıyan verilerden oluşuyor ve gerçekte ne yazık ki çok daha yüksek. Ayrıca birçok kadın da şiddete uğradığında sessiz kalmaya zorlanıyor. Ancak maalesef sessiz kalınan şiddet olayları büyük oranda tekrarlama ihtimali barındırıyor.

Fotoğraf: sendika.org Arşivi/csgorselarsiv.org

Bu yüzden sessiz kalmak istemiyorsanız ve kendinizi korumaya karar verdiyseniz haklarınız olduğunu ve birçok kadın örgütünün de size destek olmak için yanınızda olacağını bilin.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından hazırlanan kılavuz fiziksel şiddet ile karşılaşıldığında yapılması gerekenleri şu şekilde sıralıyor:

1- Acil başvuru hatları: Polis, Jandarma, Bakanlık

Şiddete uğradığınız anda 155 Polis, 156 Jandarma, 183 Aile, Kadın, Çocuk ve Özürlü Sosyal Hizmet Danışma Hattı veya baroları arayarak acil yardım talebinde bulunabilirsiniz.

Faille aynı ortamda olduğunuz için telefon edemeyecek durumda iseniz İçişleri Bakanlığı’nın KADES uygulamasını telefonunuza indirerek bir butonla polisin konumunuza gelmesini sağlayabilirsiniz.

Yargıda alınan çeşitli tedbirler ile kadınlar mahkemeler çalışmıyor sanmasın. Mahkemeler çalışıyor, UYAP üzerinden koruma kararları alınabiliyor. Bulunduğunuz ilin barosuna başvurarak tehlike altında olduğunuzu söyleyebilir, koruma kararı için hukuki destek talep edebilirsiniz.

Şiddete uğradığınızda ulaşabileceğiniz acil telefon hatları:

  • ALO 155 Polis
  • ALO 156 Jandarma
  • ALO 183 Aile, Kadın, Çocuk ve Özürlü Sosyal Hizmet Danışma Hattı
  • 112 Acil Çağrı Merkezi / Ambulans
  • (212) 656 96 96 ve (549) 656 96 96 Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı
  • ALO Baro 444 26 18

2- Üçüncü kişilerden destek alın

Şiddetin karşısında izleyeceğiniz ilk adım plan yapmak. Acil bir durumda polise haber verebilmesi için güvendiğiniz bir arkadaşınız, komşunuz ya da akrabanız ile önceden anlaşabilirsiniz.

Şiddet tehlikesinde kendisiyle mesaj, telefon çağrısı ya da herhangi bir sembol ile polisi çağırması için önceden plan yapabilir, kendi aranızda parola belirleyebilirsiniz. Şiddetle karşılaşma tehlikesi varsa, önceden kendinize bir “acil durum” çantası hazırlayabilirsiniz.

Ayrıca şiddet tehdidi hissettiğinizde evde o sırada kendinizi en güvenli hissedebileceğiniz şekilde önlem almaya çalışın örneğin silah olarak kullanılabilecek materyallerden (bıçak, vazo…) uzak durmaya çalışın.

Fotoğraf: Serra Akcan/csgorselarsiv.org

3- Belgeleyin

Failin ceza alması ya da korunma aciliyetinizin yetkililer tarafından daha iyi anlaşılabilmesi için kanıtınızın olması önem taşır. İlk olarak kendi telefonunuzun kamerası ile şiddet izlerinin fotoğraf ya da videosunu çekebilirsiniz.

Olay tarihinin anlaşılabilmesi için tarihin belli olacağı yöntemler kullanabilirsiniz. Örneğin video esnasında televizyonda tarihin ve saatin göründüğü bir kanalı açarak bu kanalın gözükeceği şekilde video çekebilirsiniz.

4- Darp raporu alın

Ancak en önemlisi darp raporu. Darp raporu almak için polisler sizi hastaneye götürmek zorunda. Maske, eldiven, gözlük gibi malzemeleri mutlaka isteyin. Belgelerinizin kopyasını ya da fotoğrafını güvenebileceğiniz başka bir tanıdığınıza da vermeniz iyi olacaktır.

Sağlık ocakları ve aile hekimlikleri darp raporu düzenlemek için yeterli yetkiye sahip olmadığından devlet hastanelerine veya özel hastanelere müracaat etmeniz gerekiyor.

Bireysel başvuru yaparken neye dikkat etmeli?

Eğer jandarma veya polisten bağımsız bir şekilde sevk kağıdınız bulunmadan bireysel başvuru yapacaksanız dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunuyor.  İlk olarak başvurulan hastanede görevli polis birimi olup olmadığını kontrol etmek gerekiyor. Hastane polisleri yalnızca tam teşekküllü devlet hastanelerinde bulunuyor.

Müracaat edeceğiniz hastanenin acil servisinde görev yapan doktora muayene olurken, yaşadığınız şiddeti tüm açıklığıyla anlatın. Darp sonrası bedeninizde oluşan morluk, çizik, ezik, şişlik ve yara izlerinin yanı sıra, vücudunuzun henüz gözle görülecek kadar tepki göstermediği ancak acı hissettiğiniz tüm bölgeleri de hekime gösterin. Bazı durumlarda idrar örneği vermeniz de istenebilir.

Adınıza düzenlenen adli raporu ilgili hastanede görev yapan polislere imzalattıktan sonra, size verilen evrakla bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

Fotoğraf: Dilara Açıkgöz/csgorselarsiv.org

4- Uzaklaştırma kararı aldırabilirsiniz

Şiddet uygulayan kişi ile aynı evde yaşıyorsanız uzaklaştırma kararı talep etmekten çekinmeyin. Uzaklaştırılan kişi mutlaka barınacak bir yer bulacaktır.

Eğer bulamaz ise de ihtiyaçları doğrultusunda ilgili birimlerden talepte bulunabilir. Kaygılarınızı anlamakla birlikte “Gidecek yeri yok” bahanesi sizi şikayetinizden vazgeçirmesin.

Hiçbir şey yaşam hakkınızdan daha önemli değildir. Gerekli tüm tedbirler bu kapsamda geliştirilmelidir. Uzaklaştırılan erkeklerin barınma ihtiyacı doğarsa yeni olanakları geliştirmek devletin sorumluluğundadır. Uzaklaştırma kararları ancak bu şekilde etkin uygulanabilecektir.

5- Sığınma talebinde bulunabilirsiniz

Şiddet tehdidi altındaysanız ya da ekonomik koşullarınızdan kaynaklı barınma imkanına sahip değilseniz 183’ü arayarak veya en yakın karakol/jandarmaya giderek ya da arayarak sığınma talebinde bulunabilirsiniz. Sığınmaevine çocuklarınızla beraber de gidebilirsiniz.

Uygun sağlık koşullarında size barınma imkanı sağlamak ve salgın önlemleri kapsamında sığınmaevlerinde de gerekli tedbirleri eksiksiz yerine getirmek devletin görevidir. Sığınmaevlerine gitmekle ilgili tereddütleriniz varsa bu gibi durumlarda geçici olarak yanında kalabileceğiniz bir arkadaşınızı ya da tanıdığınızı belirlemeniz faydalı olacaktır.

6- Olası failin silahına el konulmasını sağlayabilirsiniz

Bu tedbir 6284 Sayılı Kanun’da mevcut. Eğer şiddet tehdidi altındaysanız sizi tehdit eden kişinin varsa silahına el konulmasını talep edebilirsiniz. Hatta asker ya da polis olsa dahi silahına el konulmasını sağlayabilirsiniz. Evinizden çıkıp şikayetçi olmak istemiyorsanız evinize polis çağırarak bu şikayeti tamamlayabilirsiniz.

7- Maddi yardım talebinde bulunabilirsiniz

Şiddette karşı resmi makamlara yapacağınız başvurulara ekonomik durumunuz engel teşkil ediyorsa maddi yardım talebinde bulunabilirsiniz. Evden ayrılmak istediğinizde, sığınmaevinde kaldığınızda ya da fail hakkında uzaklaştırma kararı aldırdığınızda 6284 sayılı kanuna göre geçici maddi yardım yapılması sizin haklarınız arasındadır.

8- 6284 sayılı yasadan yararlanmak istediğinizi söyleyin

Kadınların yaşam hakkı tüm vatandaşların yaşam hakkı ile eşit. Bu yüzden virüs önlemleri çerçevesinde hiçbir hakkınızı kullanmak ile ilgili tereddüte düşmeyin. Haklarınızı kullanmak istediğinizde zorluklarla karşılaştığınızda pes etmeyin.

Uygulamada karşılaşılan engeller sizin haklarınızı kullanmamanızı sağlamasın: Şikayetçi olmaya karar vermemiş olsanız da acil hatları aramamazlık etmeyin, darp raporu almamazlık yapmayın, güvendiğiniz biri ile bu durumu paylaşmamazlık etmeyin, tekrarlanan olgularda daha önce neden yapmadım diye pişmanlığa gömülmeyin.

Bizleri ve kadınları kurtaracak olan şey farkettiğimiz esnada veya kimi zaman karar verdiğimizde harekete geçmektir.

9- Kadın örgütlerinden destek alın

Bütün bunlar elbette ki birçok kişi için oldukça zorlayıcı ve sıkıntılı bir süreç. Bu yüzden size her adımınızda yardımcı olacak kişilerden oluşan kadın örgütleriyle temasa geçebilir ve bu süreci çok daha sıkıntısız, dayanışma içerisinde atlatabilirsiniz.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, böyle durumlarda danışabilmeniz için 02129124243 numaralı telefonu  kullanarak kendileriyle iletişime geçebileceğinizi söylüyor.

Benzer şekilde her şehirde hukuki danışmanlık ve yardım sağlayan kadın kuruluşları yer alıyor. bianet tarafından derlenen bu listeye ise bu adrese tıklayarak ulaşabilirsiniz.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.