İklim KriziManşetTürkiye

Sıcak dalgası sürerken barajlardaki doluluk oranı düşüyor: Geçen yıla göre yüzde 42 azaldı

0

İstanbul‘un içme suyunu karşılayan barajlardaki doluluk oranı yüzde 41.89’a geriledi. Bu oran, barajlardaki su miktarının geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 42 oranında azaldığını gösteriyor.

Tek bir günde barajlardaki doluluk miktarı 1,22 milyon metreküp azaldı. Barajların mevcut doluluk oranları şöyle:

  • Ömerli Barajı: yüzde 74.21
  • Darlık: yüzde 58.19
  • Terkos: yüzde 31.53
  • Büyükçekmece: yüzde 23.88
  • Sazlıdere: yüzde 25.73
  • Alibey: yüzde 23.19
  • Elmalı: yüzde 33.26
  • Pabuçdere: yüzde 4.6
  • Istrancalar: yüzde 34.78
  • Kazandere: yüzde 6.6

İklim Bilimci Prof. Dr. Levent Kurnaz da dün yaptığı paylaşımda barajlardaki buharlaşma oranına dikkat çekti. Prof. Dr. Kurnaz, Ömerli Barajı’ndan 24 saatte buharlaşan su miktarının yaklaşık 250 bin ton olduğunu belirtti. 17 bin tonun yalnızca öğlen saatinde buharlaşan su miktarı olduğunu vurgulayan Kurnaz, “Melen‘den gelen su miktarı ise yaklaşık 2,3 milyon ton. Yani paniğe gerek yok” dedi.

İSKİ verilerine göre; Melen regülatöründen alınan su miktarı 2023 yılı itibarıyla 349 milyon metreküp oldu. Yeşilçay’da ise bu miktar 97,9 milyon metreküp.

Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü‘nden ardı ardına sıcaklık uyarıları yapılıyor. 10 derecelere kadar varan sıcaklık artışı açıklamaları söz konusu. Bir yandan da sıcak çarpması gibi hayati tehditler söz konusu.

‣Aşırı sıcaklar iklim kriziyle mi ilgili? 

‘İstanbul ciddi bir sıcak dalgası yaşıyor’

İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) İklim Değişikliği Kıdemli Uzmanı Dr. Ümit Şahin de baraj doluluk oranlarının her geçen gün azaldığı İstanbul’daki sıcak dalgasına dikkat çekiyor:

“Şu anda İstanbul ciddi bir sıcak dalgası yaşıyor. Sorun bence konu hakkında konuşan ve karar alma, bir şey yapma pozisyonunda olanların, gazeteciler dahil, nispeten sağlıklı orta yaş grubu olması. Sıcaktan ölenler 65 yaş üstü ve/veya kalp, solunum ve böbrek hastalığı olanlar. İstatistikler ortada. Sadece güç değil çoğunluk da aşırı sıcağı sadece ‘bunaltıcı’ olarak algılayanlarda. Rahatlıkla şakasını yapabiliyorlar. Nüfusun ortanca yaşı 33,5 ve 65 yaş üstü sadece yüzde 10 nispetinde. Ayrıca klimaya, deniz kıyısına, yeşil alana ulaşımı olan kesim de belli.”

Halk sağlığı uzmanı Dr. Şahin, ayrıca sıcak dalgasının bazı insanlar için ciddi bir ölüm tehlikesi anlamına geldiğini belirtti:

“Barınma koşulları elverişsiz, kliması olmayan, deniz kıyısına, yeşil alanlara ulaşamayan, bilişsel kapasitesi, bu nedenle önlem alma şansı, hatta susama refleksi azalmış yaşlılar, kronik hastalıkları da varsa, bugünlerde ciddi ölüm tehlikesi altındalar.

Umarım bir gün sıcak dalgasının iklim krizine bağlı olarak sıklığı ve şiddeti artan bir aşırı hava ve iklim olayı olduğu, bir iklim afeti olduğu anlaşılır ve ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak ele alınır, Sağlık Bakanlığı ve yerel yönetimler sorumluluklarını yerine getirir.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.