ManşetBilim-Teknolojiİklim ve Enerji

SHURA Raporu: Dijital teknolojiler, yeşil enerjiye geçişi kolaylaştıracak

0

SHURA Enerji Dönüşüm Merkezi, ‘Türkiye’de Enerji Sektörünün Dijitalleşmesi Kapsamında İş Modellerinin, Teknolojilerin ve Gerekli Mevzuat Altyapısının Değerlendirilmesi’ raporunu yayımladı.

Raporda, enerji dönüşümünde dijitalleşme ve yedi iş modeli incelendi. 

Rapora göre, enerji dönüşümü ve temiz enerjiye geçiş, sektörde yaşanan dijital devrime paralel olarak gerçekleşecek.

Dijitalleşme ile elektrik sektöründe üretim, dağıtım ve tüketim alışkanlıkları değişecek ve dijital iş modelleri, enerji dönüşümüyle gelen yeni ihtiyaçları yönetmek için çözümler getirecek.

Çalışmada, enerji dönüşümünde dijital teknolojilerin sektöre yeni fırsatlar getirdiği ortaya konulurken, bunun içiniçin Türkiye’nin, mevzuat, sosyo-kültürel koşullar, finans, teknolojik altyapı, şebeke planlaması ve altyapısı, kentsel gelişim konularında stratejiler geliştirmesi gerektiği de belirtildi.

Raporun yazarlarından SHURA Enerji Dönüşüm Merkezi Enerji Analisti Ahmet Acar enerji sektörünün dönüşümüyle ortaya çıkan yeni ihtiyaçları şu sözlerle anlattı:

“Merkezi olmayan ve tüketici odaklı bir enerji sistemiyle, enerji kaynaklarının, elektrik tüketiminin, elektrik şebekesinin, verilerin ve piyasanın eş zamanlı olarak yönetilmesi ihtiyacı doğuyor.”

Enerji sektöründe bahsedilen ihtiyaçlar, altı ana başlık altında toplanıyor: Dağıtık enerji kaynaklarının yönetimi, elektrifikasyonun yönetilme ihtiyacı, şebeke altyapısı üzerindeki etkiler, artan enerji tüketimi, değişen tüketici beklentileri ve daha iyi veri yönetimi ihtiyacı.

Raporda önerilen yenilikçi iş modelleri yapılanma, ürün ve deneyim açısından gereksinimlere bağlı olarak şu şekilde yedi kategoriye ayrıldı ve özellikleri şöyle özetlendi:

  1. Arz toplayıcılar/ sanal enerji santralleri: Farklı enerji kaynaklarını birleştiriyor ve merkezi bilgi teknolojileri sistemi kullanarak dağıtık enerji kaynakları operasyonlarını kontrol ederken, üretimlerini optimize ediyor.
  2. Talep toplayıcılar: Artan enerji tüketimi ile puant saatlerde oluşan talebin zamana yayılmasıyla, şebeke işletmecilerine talep tarafı yönetim hizmetleri sağlıyor.
  3. Eş taraflar arası ticaret: Blok zincir tabanlı bir platform mimarisiyle, dağıtık enerji kaynaklarının faydalarını paylaşmak için tüketiciler ve üreticiler arasındaki doğrudan etkileşime dayanıyor.
  4. Hizmet olarak enerji sağlayıcıları (EaaS) modeli: Müşterilere, enerjiyle ilgili kapsamlı hizmetler sunuyor.
  5. Enerji hizmeti şirketi (ESCO): Enerji verimliliği projelerinin uygulanmasını veya anahtar teslimi dağıtık enerji kaynakları kurulmasını içerebilecek enerji hizmetleri sunuyor.
  6. Kullandıkça öde (PAYG) modeli: Genellikle, müşterilerin mobil ödeme teknolojileri ve cep telefonu kredileriyle ödediği, kiralanan veya satılan konut güneş enerjisi sistemini içeriyor.
  7. Ortak topluluk mülkiyeti (C-O) modeli: Haneler, bireyler ve işletmeler dahil olmak üzere tüm piyasa aktörlerinin dağıtık enerji kaynakları, batarya sistemleri, bölgesel soğutma ve ısıtma sistemleri gibi enerjiyle ilgili tesislerin birleşmesini sağlıyor.

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.