DünyaEkolojiManşet

Shell, petrol sızıntıları için Nijeryalı Ogoni halkına tazminat ödeyecek

0

Petrol devi Royal Dutch Shell, Nijerya’da 31 yıl süren petrol sızıntısı davasında Ogoni halkına 110 milyon dolar (45,9 milyar naira) tazminat ödemeye mahkum edildi.

Abuja Yüksek Mahkemesi Yargıcı Ahmed Muhammed, paranın 21 gün içinde ödenmesi gerektiğini belirtti. Shell’in avukatı Aham Ejelamo da müvekkilinin tazminatı ödemeyi kabul ettiğini bildirdi.

Hasarlı boru hatlarından tonlarca petrol sızıyor

Ogoni halkı ile Shell arasındaki dava yaklaşık 31 yıldır sürüyor. Nijer deltasında 1958’den beri faaliyet gösteren firmanın hasarlı petrol boru hatlarından ve kuyularından her yıl tonlarca petrol sızdığı belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler tarafından 2011’de hazırlanan raporda, Nijerya’nın güneyinde 2008 ve 2009’da meydana gelen petrol sızıntısı nedeniyle büyük çapta kirlilik oluştuğu ve izlerin bölgeden silinmesinin 30 yıl alabileceğini ortaya konmuş; bunun üzerine Shell sızıntıyı temizlediklerini açıklamıştı.

Shell ocak ayında ise, 2008 ve 2009’da neden olduğu iki petrol sızıntısı için 84 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etmiş ve kirlenen Bogo Nehri‘ni temizleyeceğini bildirmişti

Afrika’nın en büyük, dünyanın yedinci büyük ham petrol ihracatçısı olan Nijerya’da yaşayan Ogoni halkı 1993’te Shell’in bölgeden çıkması için protestolar düzenlemişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.