İklim ve EnerjiManşet

Shell Alaska’daki keşif çalışmasını durduruyor

0

Çok uluslu petrol şirketi Royal Dutch Shell, 2014 yılı için uygulamaya başladığı yeni strateji çerçevesinde bazı varlıklarını elden çıkarma sürecini hızlandırıyor.

Bu çerçevede Shell, Alaska’daki petrol keşif programını durduracak.

Shell bugün, 2013’ün son çeyreğine ait net kârının 2,9 milyar dolar olduğunu açıkladı. 2012’nin aynı dönemindeyse bu rakam 5,6 milyar dolardı.

Dünyanın en büyük üçüncü halka açık şirketi olan Shell, 17 Ocak’ta yaptığı açıklamada yüksek keşif maliyetleri, petrol sanayiindeki baskılar ve Nijerya’daki petrol çıkarma çalışmalarının aksaması yüzünden, Aralık sonuna kadar olan üç aylık dönemde kâr düzeyinin düştüğünü duyurmuştu.

Shell’in sadece bir aydır iş başında olan yeni başkanı Ben van Beurden,  “Genel anlamda güçlü stratejimiz sürecek ama, 2014 yılında, gelirlerin ve nakit akışı performansının geliştirilmesine ağırlık vereceğiz” dedi.

Amerikan mahkemesi: Alaska’daki petrol çalışmalarının tehlikeleri incelenmedi

Shell, 2005’ten bu yana Alaska kıyısı açıklarındaki petrol arama çalışmaları için 4,5 milyar dolar kadar harcama yaptı. Şirket’in Alaska’da devam ettirdiği petrol arama çalışmaları dünyadaki pekçok doğa örgütü tarafından protesto ediliyordu.

Geçen hafta bir Amerikan mahkemesi, Alaska’da petrol keşif çalışması yapılmasının çevre üzerinde yaratacağı tehlikelerin Amerikan yönetimince tam anlamıyla incelenmediği hükmüne varmıştı.

Greepeace’in “Save The Arctic” kampanyası kapsamında gerçekleştirdiği, ağustos ayına ait protestolardan biri aşağıdan izlenebilir:


(BBC Türkçe/Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.