Dünyaİklim KriziManşet

Seller, enflasyonu zaten yüksek olan Pakistan’ı daha da zorluyor

0
Fotoğraf: Fayaz Aziz/ Reuters - 30 Ağustos 2022

Dünyanın en kalabalık beşinci ülkesi olan Pakistan’a 30 yıllık ortalamaların üzerinde yağış düşmesinin ardından Haziran’dan bu yana ciddi sel felaketleri gerçekleşti. Bu yaz istikrarsız muson yağmurları, ülkeyi kuzeyden güneye büyük hasara uğrattı. Ülkenin en güneyindeki eyalet, Sindh, son birkaç hafta içinde aynı dönemin 30 yıllık ortalamasından yüzde 464 daha fazla yağış aldı.

Uluslararası alanda yardım çağrılarının yükseldiği ülkede iklim krizi kaynaklı aşırı yağış olayları ve seller bin 500’den fazla insanın ölümüne neden oldu. Felaketin ne kadar hayvanın ölümüne sebebiyet verdiği ise bilinmiyor.

33 milyon kişinin hayatını etkileyen seller esnasında yollar, tren rayları, tarım alanları ve yaşam alanları tahrip oldu.

Aynı zamanda Pakistan’ın buzulları daha önce hiç görülmemiş bir oranda eriyor. İklim krizinin bu iki sonucu birleşerek ülkeyi kasıp kavuran sele neden oldu. Hükümet yetkilileri sellerin ülke ekonomisine etkisinin 40 milyar dolar olduğunu belirtti.

‘Bu iklim felaketinin zamanlaması daha kötü olamazdı’

En çok etkilenen endüstrilerden bir tanesi Pakistan ekonomisinin yaklaşık yüzde 25’ini oluşturan tarım oldu. Yetkililer ülke çapında yaklaşık 800 bin çiftlik hayvanının hayatını kaybettiğini bildirdi.

BBC Türkçe‘nin aktardığına göre; Pakistan’ın eski Birleşmiş Milletler (BM) ve İngiltere Büyükelçisi Maleeha Lodhi, “Bu iklim felaketinin zamanlaması daha kötü olamazdı. Pakistan ekonomisi ciddi bir borç krizi ve hızla yükselen enflasyonla karşı karşıya” dedi ve sözlerine devam etti:

“Eğer ülkeye borç indirimi yapılmazsa ekonomi tamamen çökebilir.”

‘Soğan, pirinç ve mısır hasadının yüzde 70’i tamamen tahrip oldu’

Pakistan İklim Değişikliği Bakanı Sherry Rehman, ülkedeki soğan, pirinç ve mısır hasadının yüzde 70’inin tamamen tahrip olduğunu söyledi.

Pakistan, pirinç ihracatında dünyada dördüncü sırada ve başlıca pazarları da Çin ve Afrika ülkeleri. Gıda fiyatları zaten pandemi sonrası tedarik zincirinde yaşanan sorunlar ve Ukrayna savaşı yüzünden baskı altındaydı.

Sellerden önce enflasyon yüzde 24’ün üzerindeydi

Ülkedeki yıllık enflasyon oranı sellerden önce yüzde 24’e ulaşmıştı, bu oran bazı ürünlerde yüzde 500 düzeyindeydi.

Yetkililer, gıda ve hammadde ithal etmek zorunda kalabileceklerini söyledi.
Pakistan aynı zamanda bir pamuk üreticisi ve pamuk endüstrisi ülkede ciddi bir istihdam kaynağı. Ancak yetkililer pamuk üretiminde de kıtlık yaşanabileceğini aktarıyor.

Pazar günü Pakistan’ın Maliye Bakanı Miftah İsmail, sellere rağmen ülkenin borç ödemesinde kesinlikle temerrüde düşmeyeceğini söyledi.

İsmail, çeşitli dış finansman kaynaklarının belirlendiğini, Asya Kalkınma Bankası, Asya Altyapı Yatırım Bankası ve Dünya Bankası‘ndan dört milyar dolarlık yardım sağlanacağını belirtti.

Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan‘dan yapılacak beş milyar dolarlık yatırımın da bu yıl gerçekleşeceğini ifade etti.

Pakistan Merkez Bankası, Suudi Arabistan Kalkınma Kurumu’nun üç milyar dolarlık bir depozitonun geri ödemesini bir sene ileriye attığını açıkladı.

Uluslararası Para Fonu (IMF), uluslararası toplulukla çalışarak Pakistan’ın yeniden yapılanma çalışmalarını destekleyeceğini bildirdi.

Kredi derecelendirme kurumu S&P’de analist olan Andrew Wood, “Pakistan ekonomisinin yeniden canlanması içn IMF ve diğer ortaklardan yapılacak finansal desteğin kritik olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Uzmanlar Pakistan’daki sellerin muson mevsiminde yaşanan rekor seviyede yağış nedeniyle gerçekleştiğini düşünüyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres de geçen hafta ülkeye ziyarette bulunmuştu. Guterres bu felaketin sebebinin iklim krizi olduğunu söyleyerek Pakistan için büyük uluslararası destek çağrısı yapmıştı:

“Bugüne kadar çok fazla insani felakete şahit oldum ancak bu seviyede bir iklim felaketi görmedim. Bugün gördüklerimi anlatmam çok zor. Su altında kalan alan kendi ülkem Portekiz’in üç katı kadar.”

Meteoroloji yetkilileri ise gelecek günlerde yağışın devam edeceğini paylaşıyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.