Manşetİklim KriziKent

Selin vurduğu İzmir Menderes’te iki mahalle tahliye edilecek

0

İzmir genelinde iki gündür devam eden sağanak yağış barajlarda su seviyesine olumlu etki yaparken, Menderes ilçesinde bulunan Yeniköy Sulama Göleti‘nde ise doluluk oranı yüzde 100’e dayandı.

Yapılan inceleme sonucunda göletten kontrollü olarak su tahliye edilmesi uygun bulundu. Bu neden boşaltıların suların tehdit edeceği iki mahallenin boşaltılması kararı alındı.

Yeniköy ve Küner mahalleleri boşaltılacak

Konu ile ilgili Menemen Kaymakamlığı‘ndan yapılan açıklamada “Yoğun yağışlardan dolayı ilçemiz Yeniköy Balaban Göletinin dolması nedeniyle göletten su bırakılmaya başlanacaktır” denildi.

İki mahallenin boşaltılacağı belirtilen açıklamada “Yeniköy ve Küner Mahallerinden geçen Balaban Deresi‘nin sağ ve sol bandındaki 500 metre içerisinde evleri bulunan vatandaşların evlerini güvenlik nedeniyle boşaltmaları gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.

İki kişi yaşamını yitirmişti

İzmir’de 2 Şubat gece yarısı başlayan yağış sebebiyle çok sayıda ilçede cadde ve sokaklar sular altında kalmıştı. Sekiz saat içinde metrekareye 120 kilogramın üzerinde yağış düştüğü açıklandı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger vatandaşların evden çıkmaması için uyarıda bulundu. Köşger, kentte yaşanan sel ve su baskınları nedeniyle Menderes ilçesinde iki kişinin yaşamını yitirdiğini söylemişti.

İklim krizi, bu tür aşırı doğa olaylarının sıklığını ve şiddetini artıyor. Normal koşullarda birkaç ayda yağması gereken yağmur bir anda yağarak büyük zarara yol açtığı gibi, yaşanan global kuraklığa çare de olmuyor; toprak suyu ememiyor, aşırı yağış yüzeyden akarak denize karışıyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.