ManşetTürkiye

Selendi davasında 38 sanığa 8 ay ile 45 yıl arası mahkumiyet kararı

0

Manisa Selendi’de 2010’da Romanlara yönelik linç ve arkasından Romanların ilçeden sürüldüğü olayla ilgili görülen davada karar beş sene sonra açıklandı.

Uşak 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen 22. duruşmada, 80 sanıktan 38 sanık TCK’nın 216. maddesi olan “halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılamak”tan ve TCK’nın mala zarar vermeye dair 151, 152. maddesinden 8 ay ile 45 yıl arasında ceza aldı. Diğer sanıklar ise beraat etti.

16

Bianet’ten Nilay Vardar’ın haberine göre duruşmaya katılan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir milletvekili Özcan Purçu adaletin yerini bulduğunu söyleyerek bu karardan sonra hiçbir ırkçının Romanlara yönelik linç girişiminde bulunmaya cesaret edemeyeceğini söyledi ve, “Bu karar emsal olcak. Barışçıl, kardeşçe bir ortamda herkes bu ülkede yaşayabilmeli. Her il ve ilçede isteyen mesken tutabilmeli, yerleşme hürriyetini kullanabilmeli.” dedi.

Roman Hakları Derneği Başkanı Yücel Tutal ise karara sevindiklerini belirterek bunun Roman mahallelerindeki olası linç girşimlerini önlemede etkili olmasını umduklarını belirtti.

Manisa Selendi’de 2010 yılında yılbaşı gecesi, bir kahvede Romanlara saldırı ile başlayan olaylar,  kısa sürede Romanların ev ve işyerlerinin taşlanmasına dönüştü.

5 Ocak’ı 6 Ocak’a bağlayan gece, Manisa’nın Selendi ilçesinde 35 yıldır yaşayan, 75 kişilik Roman topluluğuna, “Selendi bizimdir bizim kalacak” “Burası Selendi buradan çıkış yok” “Çingeneler buradan gitsin” gibi sloganlar eşliğinde yaklaşık bin kişi saldırdı. Roman evleri, çadırları, arabaları yakıldı, yıkıldı, tahrip edildi. Polis yetersiz kaldı. Romanlar Jandarma gücüyle kurtarıldı. Selendili Romanlar daha sonra Manisa’nin Salihli ilçesine göç ettirildi.

 

(Bianet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.