KentManşetTürkiye

Selde göle dönen kavşağın müteahhidine deprem konutu ihalesi verilmiş

0
Urfa‘da, sel suları altında kalan; dört kişinin can verdiği ve pek çok yurttaşın mahsur kaldığı Abide Köprülü Kavşağı’nın viyadüklerini yapan Gürbağ İnşaat‘a, Maraş‘ta iki ayrı deprem konutu ihalesi verildiği ortaya çıktı.

Gürbağ İnşaat, depremle yıkılan Maraş’ta 863 kalıcı konut yapmak üzere iki ihale almış. İhalelerin toplam bedeli ise 1 milyar 640 milyon TL.

Birgün‘den Nurcan Gökdemir‘in aktardığına göre 3 Aralık 2022’de açılan Abide Kavşağı’nın viyadüklerini yapan firmaya verilen ilk ihale 24 Şubat günü Maraş’ın Dulkadiroğlu ilçesine 258 konut inşa etmek için pazarlık usulüyle düzenlendi. Yaklaşık maliyeti 400 milyon TL olan konut, altyapı ve çevre düzenlemesi işi için 399 milyon 721 bin liralık ‘Makul teklif’ Gürbağ İnşaat –MEDSAN Asfalt Ortaklığı’ndan geldi.

Böylece ihalelerin toplam bedeli 1 milyar 640 milyon TL’yi buldu.

Kavşak dere yatağı üzerine, 210 günde yapılmış

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi‘nin prestij projesi olarak tanıtılan ve 3 Aralık 2022’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan Abide Köprülü Kavşağı’nın yapımı 210 günde tamamlanmış ve 105 milyon liraya mal olmuştu. Şanlıurfa’nın şehir içi trafiğini önemli ölçüde rahatlatacağı söylenen kavşağın müteahhidine de Cumhurbaşkanı tarafından ödül verilmişti. Ancak o köprülü kavşağın su altında kalması sonucu dört kişi hayatını kaybetti. İhale süreci de tartışmalı olan kavşağın yapımı davet usulüyle bir şirkete verilmiş, o dönemde kentteki sivil toplum örgütleri bu duruma itiraz etmişti.

Kavşağın olduğu yerin hemen altında şehri ikiye bölen ve aktif bir akarsu olan Cavcak Deresi bulunuyor. Uzmanlar, yonca yaprağı şeklinde yapılması gereken bu projenin dal-geç modeliyle inşa edildiğini ve yapımı sırasında dere yatağına müdahale edildiğini söylüyor.

Kavşağın inşası öncesinde ulaşım master planları da yapılmamış ve kent master planına uyulmamış.

İki katına tekrar verilen ihale

Gürbağ Group’un aldığı ve Urfa’daki bu kavşağa ilişkin iddiaların yanı sıra Antakya ile Samandağ arasındaki bir karayolunun pazarlıkla yapılan ihale de iddialara konu oldu. 164 milyon TL’ye Gürbağ Group’a bağlı OHİTAN şirketine verilen ihale, daha sonra mahkeme kararıyla tasfiye edildi. Tekrar yapılan ihale bu kez 382 milyon liraya yine aynı şirkete verildi.

More in Kent

You may also like

Comments

Comments are closed.