Fotoğraf: Jiyan Erkılıç
Dün (15 Mart) Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen illerde başta olmak üzere meydana gelen sel felaketinde can kaybı 16’e yükseldi. Çadırların ve konteynerlerin kurulduğu yerlerdeki plansızlık nedeniyle, bölge halkı ikinci kez afeti yaşadı. Şiddetli yağış nedeniyle Şanlıurfa‘da 14 kişi, Adıyaman’da ise konteynerin sele kapılmasıyla 2 kişi yaşamını yitirdi. Hayatını kaybedenler arasında 1,5 yaşındaki bir çocuğun da olduğu açıklandı. Sel nedeniyle çok sayıda kişinin kaybolduğu bildirilirken bölgede arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor.
AKP’li Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan ve kentteki trafik sorununu çözdüğü öne sürülen Abide Köprülü Kavşağı, yoğun yağışı kaldıramadı.
Kentte iklim krizinin tetiklediği yoğun yağışlar sonucu yaşanan afette, otomobillerin kavşaktan alt geçide akan sel suları arasında mahsur kaldığı görüldü. Kavşakta mahsur alan iki kişi de güçlükle kurtarıldı.
Çok sayıda araba ve yurttaş, kavşakta bulunan köprünün altında mahsur kaldı. Kavşağın sele teslim olmasının ardından gözler, kavşağın yapım sürecine ve maliyetine çevrildi.
BirGün‘den Mustafa Bildircin‘in aktardığına göre, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı AKP’li Zeynel Abidin Beyazgül’ün girişimiyle yaptırıldığı belirtilen Abide Köprülü Kavşağı, 3 Aralık 2022 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törenle açıldı.
Açılış töreninde yaptığı konuşmada Erdoğan, belediyenin çalışmalarını överek, “Hatırlayın, nerelerden geldik? Şanlıurfa’nın havalimanı, Şanlıurfa’nın böyle güzel yolları mı vardı, nerede? Ama şimdi havalimanından çıkıyorsun Karaköprü’dün merkeze tüm kavşak düzenlemeleriyle, her şeyiyle, altyapısıyla-üstyapısıyla bambaşka bir Türkiye, bambaşka bir Şanlıurfa” ifadelerini kullanmış ve şunları aktarmıştı:
Büyükşehir belediyemiz yaklaşık 1 milyar liraya yakın bütçeyle yatırımlar gerçekleştirdi. Abide ve Karakoyun Köprülü Kavşaklarını inşa etti ve bugün açılışını yapıyoruz. Yaptığı 1 milyon 860 bin metrekare beton parkeyle, 156 kilometre beton yolla, kurduğu asfalt şantiyesiyle büyükşehir belediyemiz gerçekten kendisini en güzel şekilde ispat etti.
Kavşağın, “Kente nefes aldırdığı” ifade edilerek trafik sorununu büyük ölçüde çözdüğü savunuldu. Kavşakta 15 Şubat’ta yaşanan yağışın ardından yaşanan görüntüler ise “Kavşak plansız, alelacele yapıldı” iddialarını akıllara getirdi.
Abide Kavşağı’ndaki bağlantı yollarının revize projeleri, 30 Temmuz 2021 tarihinde düzenlenen ihale kapsamında çizdirildi. Revize projelerinin çizdirilmesi için Hatay merkezli bir harita-mühendislik şirketiyle 370 bin TL’lik anlaşma yapıldı.
Yağışta altı suyla dolan Abide Kavşağı Köprüsü’ne yönelik yapım ihalesi ise 6 Nisan’da gerçekleştirildi. Yalnızca bir şirketin teklifinin geçerli sayıldığı ihale kapsamında Ankara merkezli Ohitan İnşaat Mühendislik isimli şirket ile sözleşme imzalandı. Sözleşmenin bedeli ise kayıtlara, 104 milyon 900 bin TL olarak geçti.
Yağmur suyunu kaldıramayan kavşak için harcanan toplam para, 105 milyon 270 bin TL’ye ulaştı.
Gazeteci Murat Ağırel, sosyal medya hesabından firmanın Gürbağ Grup bünyesine bağlı olduğunu ifade etti. Ağırel yaptığı paylaşımda, “Gürbağ Yönetim Kurulu Başkanı Halil Bağıban ENR tarafından düzenlenen ‘Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi’ listesinde yer aldı ve ödülünü Recep Tayip Erdoğan’dan aldı” dedi.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şanlıurfa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Fikret Çakır, “Birbiri ardında yaşanan felaketler, bilimin sözlerine kulak tıkayan anlayışın sonucudur” değerlendirmesinde bulundu.
Çakır, henüz dört ay önce açılışı gerçekleştirilen köprünün altının da suyla dolduğunu vurgulayarak, “Zemin etütleri sağlıklı yapılsaydı bu görüntüler ortaya çıkmazdı” diye diye belirtti.
Yaşananların yalnızca yoğun yağış ile açıklanamayacağını kaydeden Çakır, “Ufak tefek yağışlarda dahi o bölgede su birikmesi oluyordu. Mühendislik hataları olduğu çok açık” ifadelerini kullandı.
Günün erken saatlerinden itibaren etkili olan yağışlar Adıyaman, Şanlıurfa ve Malatya‘da sele neden oldu. Seller nedeniyle Adıyaman’da iki, Şanlıurfa’da 11 kişi hayatını kaybetti.
Adıyaman ve Malatya’da depremzedelerin yaşadığı çadır kentlerde çadırları su bastı. Adıyaman’da su baskınından etkilenen vatandaşlar, KYK yurtlarına yerleştirildi. Cadde ve sokaklar su altında kaldığı Adıyaman’ın Sincik ilçesindeki bir derenin taşmasıyla bir köprü araç trafiğine kapandı. Derenin taşması sonucu köprüde göçükler oluştu.
Şanlıurfa’da yüzlerce ev ve araç sel suları altında kalırken Eyyübiye Eğitim ve Araştırma Hastanesini su bastı. Birçok semte ulaşım sağlanamayan kentte eğitime bir gün ara verildi.
Yaşanan felaketin ardından AFAD, Adıyaman ve Şanlıurfa’ya çok sayıda araç, profesyonel dalgıç, arama kurtarma personeli, vidanjör, motopomp ve dalgıç pompa ile kurtarma botu yönlendirdiğini açıkladı.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…