TürkiyeManşet

Selçuk Mızraklı’ya 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası

0

Görevden alınıp yerine kayyım atanmasının ardından tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı’nın “terör örgütü üyesi olmak” iddiasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada karar çıktı. Mızraklı’ya 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verildi.

Mızraklı, serbest bırakılan itirafçı Hicran Berna Ayverdi‘nin verdiği ifade doğrultusunda 140 gündür tutuklu bulunuyordu. Bugün Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, hakkında 7 yıl 6 ay ile 15 yıl arasında hapis cezası istenilen Mızraklı katılmadı. Duruşmada, iddia makamı önceki duruşmada verdiği ceza mütalaasını tekrarladı.

‘Yeni bir 17-25 aralık vakası çıkabilir’

Savcının ceza istemli mütalaasına karşı Mızraklı’nın avukatları savunma yaptı. Avukat Cihan Aydın yaptığı savunmasında şunlara dikkati çekti:

“İddia makamı bu hatadan geri dönmeli. Görevi kötüye kullanıyor. Şikayette bulunacağız. Siz de mütalaaya dayanarak karar verseniz sizi de şikayet edeceğiz. Bu tam bir duruşma değil. Tarih yazacak, ‘taleplerimizi sunduk yerel mahkeme dikkate almadı’ diyeceğiz. İnanıyoruz ki kararınız hazırdır… Bugün Demokratik Toplum Kongresi’ni (DTK) illegalize etseniz, DTK ile çalışanları da terörize etmiş olursunuz. Yarın öbür gün 17-25 Aralık vakası çıkarsa demedi demeyin… 2012’de beraber iş yapacaksınız günü gelince bir taraf terörist bir taraf vatansever olacak. Bu yeni bir 17-25 Aralık’a gebe. Halen ısrarcıysanız buyurun devam edin.

‘İtirafçı ifade verdi, beraat etti’

İtirafçı tanık Ayverdi’nin 29 Mayıs 2016’da, ifade verdiği 108 kişi arasında Mızraklı’nın bulunmadığını söyleyen Aydın, aradan üç yıl geçtikten sonra aynı kişinin ifadesinin tekrar alındığını ve bu kez Mızraklı’nın adının ifadeye eklendiğini belirtti. “Bu kadın üç yıl sonra hangi vaatlerle ifade verdi? Geçen hafta beraat etti. Tanığın hangi gerekçeyle beyan verdiğini tespit etmeniz gerekirdi. Gerek duymadınız. Tanık ifadesini çöpe atın yoksa hepimiz tehlike altına gireriz.”

‘Savunma hakkı ertelendi’

Mızraklı’nın avukatlarından Mehmet Emin Aktar ise müvekkillerinin bir daha SEGBİS’le duruşmaya katılmayacağını beyan ettiğini hatırlatarak, savunmasına başladı. Adil yargılama ilkelerine dair maddeleri hatırlatan Aktar, savunmasında şunları kaydetti:

“Müvekkilim 600 km uzaklığa gönderildi. Neden gönderildi? Burada cezaevi mi yok? Mahkeme sırf bu yüzden tahliye kararı verebilirdi. Güvenlik gerekçesiyle duruşmalara getirilmedi, sevk ederken kaza olamaz mıydı? Savunma hakkı engellendi. Mahkeme Diyarbakır’da biz burada müvekkiliniz 600 km uzaklıkta. Yüz yüzelik ilkesini ihlal ettiniz. SEGBİSLE dinlediniz bir karar vereceksiniz. Bu adil değil. Siz bir yargılama faaliyeti yapmadınız. Delilleri tartışmadınız.”

Davanın politik bir yargılama olduğunu söyleyen Aktar, “Mızraklı’yı birkaç yıl tutabilirsiniz ama bir toplumu yargılamış olursunuz” dedi.

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, DBB Eş Başkanı Selçuk Mızraklı’ya “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 9 yıl 4 ay 15 gün ceza vererek hükmen tutukluluğuna karar verdi. Duruşma sonrası HDP Milletvekillerinin adliye önünde yapmak istediği açıklamaya izin verilmedi.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.