Sel Yayıncılık’a özgürlük özel ödülü

Uluslararası Yayıncılar Birliği tarafından verilen IPA Özgürlük Özel Ödülü Sel Yayıncılık sahibi İrfan Sancı'nın oldu. Sel Yayıncılık hakkında, “CinSel Kitaplar” dizisinden çıkan dört kitap nedeniyle Ocak 2009’da soruşturma başlatılmış ve bu soruşturma sonucunda kitaplardan üçüne dava açılmıştı.

Uluslararası Yayıncılar Birliği IPA Başkanı Herman P. Spruijt, halen sürmekte olan Frankfurt Kitap Fuarı’nda, yapılan oylamayla bu yılki “Yayın Özgürlüğü Ödülü”nü almaya Dosh Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Israpil Shovkhalov’un hak kazandığını açıkladı. Spruijt ayrıca, Sel Yayıncılık sahibi İrfan Sancı’nın da 2010 IPA Özgürlük Özel Ödülü’ne (2010 IPA Freedom Prize-Special Award) layık görüldüğünü açıkladı.

IPA Yayın Özgürlüğü Ödülü tüm dünyada yayın özgürlüğünün savunulması ve yaygınlaşması için önemli katkılarda bulunan kişi veya kurumları onurlandırmak amacıyla veriyor. Ödüller bu sene 2 Kasım 2010 tarihinde İstanbul Kitap Fuarı’nda IPA Başkanı tarafından sahiplerine sunulacak.

Sel Yayıncılık hakkında, “CinSel Kitaplar” dizisinden çıkan dört kitap nedeniyle Ocak 2009’da soruşturma başlatılmış ve bu soruşturma sonucunda kitaplardan üçüne (Perinin Sarkacı-Ben Mila, Genç Bir Don Juan’ın Anıları-Guillaume Apollinaire, Görgülü ve Bilgili Bir Burjuva Kadınının Mektupları-Fransız P.V.) dava açılmıştı. İlk oturumu Eylül 2009’da görülen davada şimdiye dek dört oturum geçildi. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin şikâyeti üzerine başlatılan soruşturma sonucu açılan davada, daha sonra atanan Galatasaray ve İstanbul üniversitelerinden bilirkişilerin, kitapların “edebi eser olduğu” raporuna rağmen, mahkeme kitapları bir kez de “Çocukları Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu”nun incelemesine karar verdi. Söz konusu raporun henüz mahkemeye ulaşmaması nedeniyle, dava 15 Aralık 2010 tarihine ertelendi.

Sel Yayıncılık’ın “CinSel Kitaplar” dizisine açılan dava, şimdiye dek yurtiçi ve yurtdışı başında büyük ses getirdi. Edebiyat Çevirmenleri Avrupa Konseyi CEATL (The European Council of Literary Translators’ Associations) İrfan Sancı’ya gönderdiği bir mektupla Sel Yayıncılık’ı desteklediğini açıkladı.

Çevirmenler Birliği ÇEVBİR de yayınladığı dayanışma mesajıyla, “CinSel Kitaplar” dizisi için açılan bu davada Sel Yayıncılık’ın ve çevirmen İsmail Yerguz’un yanında olduğunu bildirdi.

Sel Yayıncılık ayrıca, 2009 yılında Türkiye Yayıncılar Birliği’nin “Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü”ne de layık görüldü.

IPA’nın ödül töreni, 2 Kasım 2010 Salı günü, TÜYAP’ta gerçekleştirilecek.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Tanrı ve şiddet

İlahi şiddetin amacı hukuksal bir yaptırım ya da düzen değil, aksine kurbandır.

Kadıköy Kaymakamlığı ‘Queer’in gösterimini yasakladı: Toplum barışını tehlikeye atar!

MUBI, yasak kararının sanatı ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan bir müdahale olduğunu belirterek,  festivalin tamamen iptal edildiğini duyurdu.

BİFED’de büyük ödül yerlilerin mücadelesini anlatan Twice Colonized’ın

11. Bozcaada Ekolojik Belgesel Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu. İlk kez mansiyon ve müzik ödülleri verilen festivalde Açık Radyo ve Gebze'de katledilen hayvanlar unutulmadı.

[Bir şarkının hikayesi] Shine On You Crazy Diamond/ Pink Floyd

'Paralel evrende kaybolan' Syd'e hayranlık ve onu kaybetmenin üzüntüsünü dile getiren 'Shine on you Crazy Diamond', olağanüstü bir yeteneğe, benzersiz bir övgü olarak müzik tarihine geçti. 

Gürcistan Tiyatro Festivali’nde distopik bir geleceğe bakış – Seda Elhan

Distopyanın kapsülünde sergilenen bir gelecek sorgulaması olan 'Home, To Zero' çevre bilinci üzerine kafa yoran herkesin ilgisini çekecek bir yapım. Tiflis'e yolunuz düşerse mutlaka izleyin.

EN ÇOK OKUNANLAR