İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı‘na bağlı Şehir Hatları’nda ilk kez kadın gemiciler çalışmaya başladı. Yaşları 19-23 arasında değişen, lise ve üniversitede denizcilik eğitimi almış beş genç kadın gemici, adım adım kaptanlığa kadar yükselmeyi hedefliyor.
Cinsiyet, işe alımda etkili olmayacak
Cinsiyet faktörünü işe alım kriterlerinden çıkardıklarını belirten Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş şunları söyledi: “Şimdiye kadar kurumumuzda hiç kadın gemici çalışmamış. Yeni arkadaşlarımız istekliydi. Gemide çalışmayı kendileri tercih etti. Diğer gemicilerimizle aynı prosedürlerden geçtiler. Hevesleri ve liyakatleri olduğunu gördük, biz de memnuniyetle ekiplerimize kattık. İşin istekle ve severek yapılması halinde, kadın-erkek ayrımı olmaması gerektiğini düşünüyorum. Başarıda ve kalitede, işin severek ve istekle yapılması fark yaratıyor”
Kendisi de 169 yıllık şirketin ilk kadın genel müdürü olan Dedetaş, “En güzeli ‘Kadın gemici olmaz’ algısını kırmamız oldu. Kadın gemicilerimizin işe başlamasıyla, cinsiyetçi yaklaşımı ortadan kaldırdığımızı düşünüyorum. İş başvurusunda yeterli ehliyet ve liyakat halinde, kadınlığın herhangi bir engel teşkil etmeyeceği müjdesini veriyorum” diye konuştu.
‘Hayallerimizin peşinden koştuk’
Gemicilerden Özge Alp 23 yaşında. Bir süre yat sektöründe çalıştıktan sonra bir iş bulma sitesine başvurdu. Alp daha sonraki süreci şu şekilde anlattı. “Başvurumdan iki hafta sonra mülakata çağrıldım ve sonuçta işe alındım. Deniz benim için çocukluğumdan beri tutku. Ayrıca sörf yapıyorum, dalgıcım. Eğitimim boyunca, ‘Kadından denizci olmaz, uzun yola çıkamaz’ dendi, vazgeçmem beklendi. Bense hayalimin peşinde koştum ve şimdi Şehir Hatları’nın gemilerinde çalışmaktan gurur duyuyorum. Üniversitede uzak ve yakın yol kaptanlığı eğitimi aldım. Buradaki hedefim de ileride kaptan olmak”
20 yaşındaki Beyza Adıgüzel de henüz lisedeyken stajını Şehir Hatları vapurlarında yapmış. Adıgüzel, “Gemide hepimiz eşit şartlarda çalışıyor, aynı görevleri yerine getiriyoruz. Sadece halat atıp, almıyoruz. İhtiyaca göre, kaptan köşkünde de geminin bakım ve tutumlarında da görev alıyoruz” dedi.
Aynur Avcı 21 yaşında. O da lise stajını Şehir Hatları vapurlarında yaparak gemiciliğe ilk adımlarını atmış. Çocukluğundan beri deniz aşığı olduğunu anlatan Avcı, “Görev başındayken yolculardan çok güzel tepkiler alıyorum. Dua edenler, ‘Maşallah’ diyenler, alkış tutanlar bile oluyor” ifadelerini kullandı.
Hedef, ilk kadın kaptanlar olmak
21 yaşındaki İmran Bayar gemide kendilerini gören yolcuların ilk tepkilerinin çok güzel olduğunu kaydederek, “Gözler hepimizin üstünde. ‘Yapabilecekler mi acaba?’ diye bakanlar da oluyor. Ama yapıyoruz ve gurur duyuyoruz” derken, gemici kadınların en genci; 19 yaşındaki Dilara Çapa, “Gemi ortamında kadın-erkek ayrımı yok. Hepimiz aynı işleri yapıyoruz. Kim bilir belki yine biz Şehir Hatları’nın ilk kadın kaptanları da oluruz” şeklinde konuştu.
Liyakat arandı
Kadın gemicilerin işe alımında aranan ön şart, denizcilik meslek lisesi mezunu olmaları. Stajlarını tamamlamaları ve deniz deneyimine sahip olmaları da göz önünde tutuldu. Ayrıca kişisel kariyer planlamaları, denizciliğe karşı hevesleri, kurum kültürüne uyumlu olmaları gibi kriterler de belirleyici oldu. Kadın gemiciler şimdilik, 08.00-17.00 arasında gemilerde hizmet veriyorlar. Vapurlardaki yaşam alanları da düzenlendikten sonra diğer denizciler gibi 24 saat gemilerde çalışabilecekler.