Türkiye’nin ilk Sakin Şehir’i Seferihisar’da Seferihisar Belediyesi ve Buğday Derneği işbirliğiyle açılacak %100 Ekolojik Pazar, Türkiye’nin en çevreci, en sosyal ve kültürel, en yerel-yerli ve en ucuz organik pazarı olmayı hedefliyor.
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin yürüttüğü ve Türkiye’de hızla yayılan %100 Ekolojik Pazarlara bir halka da, Sakin Şehir Seferihisar’da ekleniyor. 15 Haziran’da açılacak ve her cumartesi kurulacak olan Seferihisar %100 Ekolojik Pazarı iddialı geliyor: Türkiye’nin en çevreci, en sosyal-kültürel, en yerel-yerli ve en ucuz organik pazarı olacak.
Öncelik Seferihisarlı üreticinin…
İlki 2006 yılında Şişli Belediyesi ortaklığıyla Şişli-Feriköy’de açılan Buğday Derneği %100 Ekolojik Pazarları sadece “organik” tarıma değil, yerel ekonomilere ve küçük ölçekli üreticilere öncelik veren bir proje. Bu nedenle Seferihisar %100 Ekolojik Pazarda yer almak isteyen üreticiler arasında öncelik Seferihisarlı çiftçilerin olacak. Pazarda İzmir ve komşu şehirlerden gelen çiftçiler, kendi ürününü katma değerli ürüne dönüştüren üreticiler ve diğer paketli ürün satan firmalar yer alabilecek.
Seferihisar %100 Ekolojik Pazarda yer alacaklarda pazara çeşitlilik sağlamak, organik üretim yapan kooperatif veya üretici birlikleri olmak, ana geçim kaynağı tarım olan çiftçi olmak, sektörde eskilik, pazarlama tercihi olarak ekolojik pazarlara öncelik vermek gibi kriterler de aranacak.
İthal ürün yok ve ucuz!
15 Haziran’da başlayacak Seferihisar %100 Ekolojik Pazarda ithal ürünlere yer verilmeyecek ve “yerellik en temel kriterlerden biri” olacak.
Seferihisar %100 Ekolojik Pazardaki fiyatlandırma politikası da dikkat çekici. Buğday Derneği %100 Ekolojik Pazarlar Koordinatörü ve eş genel müdürü Batur Şehirlioğlu’na göre ekolojik pazarlarda bir fiyat stratejisi olmadan başarıya ulaşmak mümkün değil. Özellikle orta gelire sahip olan tüketicilerin ulaşabileceği fiyatların belirlenmesi, ülkede ekolojik tarımın yaygınlaşması için çok önemli. “Üretimde ve tüketimde yerellik ve yeterlilik çok önemli” diyen Şehirlioğlu, Seferihisar halkının alışveriş yapacağı bir ekolojik pazarı hedeflediklerinin altını çiziyor.
En sosyal-kültürel pazar!Buğday Derneği %100 Ekolojik Pazarları her zaman sadece bir alışveriş alanı olmanın ötesinde ekolojik yaşama dair söyleşi ve etkinliklerin yapıldığı birer buluşma noktası olageldi. Seferihisar %100 Ekolojik Pazarın da bir başka iddiası en sosyal ve kültürel pazar olmak.
Pazarda organik girdilerle hazırlanmış menüsü ile misafirlere sağlıklı hizmet sunacak olan bir kafe, ekoloji ile ilgili yayınların bulunduğu bir kütüphane ve çocuk oyun alanı da olacak. Çocukların midillilere binebileceği, çocuk parkında ve ahşap oyun standında oynayabileceği pazarda küçük, yapay bir gölet de bulunuyor. Pazar misafirleri Buğday Derneği halkla ilişkiler standında bulunacak ekoloji temalı kitaplardan yararlanabilecek. Seferihisar %100 Ekolojik Pazarda, ekolojik yaşam ve organik tarım ile ilgili söyleşiler ve etkinlikler yapılacak, saha ziyaretleri organize edilecek.
Bu çerçevede pazarda 3 Ağustos 2013 tarihine kadar yapılacak etkinlikler de belirlendi:
Etkinlik Programı
15 Hazarin AÇILIŞ 14.00 Şelale Şehnaz Sam Konseri
22 Haziran 12.00 ve 15.00 Buğday Derneği “Gerçek Temizlik Atölyesi” ve
14.00 “Ekolojik Tarımda Zararlı Yönetimi ile Ev Yapımı İlaçlar” – Füsun Tezcan, Prof. Dr. Serdar Tezcan la söyleşi ve bilgi alışverişi.
29 Haziran 12.00 ve 15.00 “%100 Ekolojik Pazarlarda Denetim ve Tüketici Güvencesi” ve “Organik Ürünlerde Kontrol ve Sertifikasyon” söyleşileri. Buğday Derneği adına Batur Şehirlioğlu, Nurhayat Bayturan
6 Temmuz 11.00-13.30 “Bebek ve Çocuk Eşyaları Takası” 0 -13 yaş için oyuncaktan kitaba, kıyafetten bebek arabasına, cdden patene, bisiklete, 10 parçaya kadar takas olanağı.
11.30-13.30 Prof. Dr. Serdar Tezcan ve Dr. Füsun Tezcan ile “Böcek Bilimci Çocuklar Atölyesi” http://bofyap.ege.edu.tr/
13 Temmuz Ekolojik Orhanlı Köyü ziyareti. Belediye otobüs kaldıracaktır.
20 Temmuz 13.00 “Dami Tavukçuluk Tesis Ziyareti ve Organik Tavukçuluk” söyleşisi
27 Temmuz 13.00 “Organik Tarımda Süt ve Süt Ürünleri” söyleşisi
“Bebek ve Çocuk Eşyaları Takası”
Buğday Derneği %100 Ekolojik Pazarları
Buğday Derneği hali hazırda 4’ü İstanbul’da ve 1’i Konya-Meram’da olmak üzere yerel yönetimler işbirliği ile her hafta beş %100 Ekolojik Pazar kuruyor. Balıkesir Burhaniye’de ise mevsimlik ağustos, eylül ve ekim aylarında kurulan bir %100 Ekolojik Pazar bulunuyor. Samsun ve Antalya’da yine dernek ve belediyeler işbirliğiyle açılan %100 Ekolojik Pazarlar, yeni yerel yönetimlerin gereken özeni göstermemeleri nedeniyle ne yazık ki kapanmak durumunda kalmıştı.
Kayseri -Koca Sinan %100 Ekolojik Pazarı!
Buğday Derneği’nin Kayseri-Kocasinan’da Temmuz 2013’de belediye ile işbirliği halinde kuracağı %100 Ekolojik Pazarın hazırlıkları da sürüyor.
(Yeşil Gazete