ManşetTürkiye

Sedat Peker’den yeni iddia: Planları bir cemevine saldırıdır

0

Bir süredir çektiği videolardaki ortaya attığı iddialarla gündemde olan organize suç örgütü lideri Sedat Peker, yeni bir iddiada daha bulundu.

Dün Twitter hesabından bir paylaşımda bulunan Peker, 1995 yılında Gazi Mahallesi‘nde yapılan katliama işaret ederek, Mehmet Ağar ve ekibi tarafından bir cemevine saldırı planlandığını ileri sürdü.

‘Planları bir cemevine saldırı’

Suç örgütü lideri, çektiği videolarda Alevilik konusuna değinmesinin de sebebinin bu olduğunu belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

Devamlı Alevilik konusuna değinmemin sebebi derin mehmetin adamları tarafından geçmişte Gaziosmanpaşa’daki kahve saldırısından çok daha büyük bir eylem yapılıp, ülkede kaos çıkarma planlarını boşa çıkarabilmek içindir. Planları bir cemevine saldırıdır.”

Gazi Katliamı’nda neler olmuştu?

İstanbul’daki Gazi Mahallesi’nde 12 Mart 1995 günü üç kahvehane ve bir pastaneye kimliği belirsiz kişilerce silahlı saldırıda bulunulmuş, bu saldırıda Halil Kaya adlı bir Alevi dedesi hayatını kaybetmiş ve 25 kişi de yaralanmıştı.

Ardından, mahallede dört gün boyunca süren olaylarda 22 kişi hayatını kaybetmiş, 150’den fazla kişi yaralanmış ve çok sayıda kişi de tutuklanmıştı.

Olaylarla ilgili 20 polis memuru hakkında dava açıldı. Polislerden Adem Albayrak dört kişiyi öldürmekten altı yıl sekiz ay, Mehmet Gündoğan iki kişiyi öldürmekten üç yıl dokuz ay hapse mahkûm edildi ve cezalar ertelendi. 18 sanık polis hakkında da beraat kararı verildi.

Yargıtay, Albayrak ve Gündoğan hakkında verilen kararı “Haklarında insan öldürme ile ilgili net bir açıklığın olmadığı” gerekçesiyle bozdu.

Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi‘nde tekrar görülen davada Albayrak ve Gündoğan’a toplam 4 yıl 32 ay hapis cezası verildi. Karar, 11 Temmuz 2002’de Yargıtay tarafından onandı.

Kararın Yargıtay tarafından onanması üzerine yakınlarını kaybeden 22 kişi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi‘ne (AİHM) başvurdu.

AİHM, 27 Temmuz 2005’te açıkladığı kararda Türkiye’yi tazminat ödemeye mahkum etti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.