ManşetSeçim GünlüğüTürkiye

[Seçim Günlüğü] YSK’dan kritik karar: Yurt dışı sandık kurullarında HDP yerine MHP olacak

0

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 14 Mayıs seçimi öncesi sandık kurullarına ilişkin yeni bir karar aldı.

Buna göre, yurt dışı sandık kurullarında Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) yerine Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)  yer alacak.

MHP, hakkında açılan kapatma davası nedeniyle seçime Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) listelerinden girme kararı alan HDP’nin sandık kurulundaki varlığına itiraz etti.

Önceki seçimde ülke genelinde en çok oyu alan üçüncü parti konumundaki HDP’nin “seçime katılmama” durumunun aday listesinin teslim edilmemesi nedeniyle kesinleştiğini belirten MHP YSK Temsilcisi Kürşat Türker Ercan, parti temsilcilerinin 14 Mayıs seçimlerinde sandık kurullarında da bulunamayacağını öne sürdü. HDP de YSK’ye sandık kurullarındaki durumlarına ilişkin görüş sordu.

Başvuruyu ve yanıtları değerlendiren kurul, 24 Haziran 2018’deki son seçimde ilk üçü paylaşan siyasi partilerin yurtdışı sandık kurullarında görev alabildiğine; ancak HDP’nin üçüncü sırada yer almasına rağmen Yeşil Sol Parti listelerinden seçime katılması sebebiyle sandık kurullarına üye veremeyeceğine karar verdi.

YSK’nin kararı sonrası yurt dışı sandık kurullarında HDP’nin yerine dördüncü parti konumunda bulunan MHP temsilcileri görev yapacak.

Yurt dışı, tek seçim bölgesi kabul ediliyor

Siyasi Partiler Yasası‘na göre, son genel seçimde ilk beş sırada bulunan siyasi partilerin temsilcileri sandık kurullarında görev alabiliyor. İlk beş her seçim çevresinde ayrı belirleniyor.

Yurtdışı Seçim Kurulu ise tek seçim çevresi olarak kabul ediliyor. Ülke genelinde son seçimde ilk üçü paylaşan siyasi partiler yurt dışı sandık kurullarında görev alabiliyor.

24 Haziran 2018 Genel Seçimi’nde, AKP, CHP ve HDP ilk üç sırayı paylaştığı için yurt dışı sandık kurullarında da bu partiler üye bulundurabiliyordu.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.