DuyurularManşetUncategorized

Savaş, toplumsal cinsiyet ve hafıza üzerine bir konferans

0

Bu haftasonu İstanbul’da savaş ve siyasal şiddette hafıza ve toplumsal cinsiyet konularının tartışılacağı bir konferans gerçekleşecek.

Sabancı Üniversitesi‘nin genç araştırmacılarının inisiyatifiyle hazırlanan  konferans kapsamında  dünyanın birçok ülkesinden ve Türkiye’nin farklı şehirlerinden lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, bağımsız araştırmacılar ve aktivistler bir araya geliyor. Konferans İstanbul Politikalar Merkezi, Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Forumu, Friedrich Ebert Stiftung ve Central European University tarafından destekleniyor.

Akademi ve aktivizm arasında bağ kurulacak 

Türkiye’de siyasal şiddet ve toplumsal cinsiyet ilişkisi üzerine genç araştırmacıların düzenlediği ilk etkinlik olan konferansın fikir aşaması daha eskiye dayanıyor: Konferans komitesinden Bürge Abiral‘ın aktardığına göre; 2013 bahar döneminde Central European University – Sabancı Üniversitesi Ortak Akademik Girişimi Çerçevesinde düzenlenen atölye çalışmaları kapsamında öğretim üyesi Ayşe Gül Altınay aynı konuları tartışmaya açan bir ders verdi. İki üniversite arasındaki proje neticesinde önce Budapeşte’de genç araştırmacılar, ardından Mayıs 2012’de Türkiye’de kıdemli öğretim üyeleri bir konferans düzenledi.

Bu haftasonu düzenlenecek konferans ise, yurtdışındaki örneklerin yanı sıra Türkiye’de konuşulan güncel konuları da  şiddet ve toplumsal cinsiyet bağlamında tartışmaya açacak. Panelde ayrıca aktivizm-akademi arasındaki ayrımı aşma amacı da güdülüyor. Programda akademisyenlerin yanı sıra avukat ve aktivist Eren Keskin, bağımsız araştırmacı ve aktivist Rela Mazali ya da Vicdani Ret Derneği Eşbaşkanı Merve Arkun gibi isimleri de dinlemek mümkün olacak.

Ekran Resmi 2014-04-23 14.30.47.png

Cuma günü başlayıp üç gün devam edecek konferansın açılışını “Soykırım Hikâyeleri ve Suskunluklar: Travma Aktarımı, Direniş ve Hayatta Kalma Konularına Feminist Bir Bakış” başlıklı konuşmasıyla Arlene Avakian yapıyor. Avakian, Ermeni soykırımını kendi büyükannesinin hikayesiyle aktaracak.

Konferansta savaş ve soykırım, post-hafıza, adalet ve barış süreçleri, direniş, göç, melankoli, milliyetçilik, militarizm ve ordu gibi konular toplumsal cinsiyet perspektifinden tartışılacak. Programda Kürt hareketi, soykırım, Latin Amerika direnişi, güncel Asya Siyaseti, seks işçiliği, anti militarizm gibi pek çok konu hakkında hazırlanan bildiriler sunulacak. İngilizce ve Türkçe olarak iki dilde gerçekleşecek konferansta, eş zamanlı çeviri olanağı da mevcut.

Programın tamamını burada bulabilirsiniz. Bildiri özetleri ve önceki konferansların metinlerini ise şurada bulmak mümkün.

Savaş ve Siyasal Şiddette Hafıza ve Toplumsal Cinsiyet Genç Araştırmacılar Konferansı 25-27 Nisan tarihleri arasında Kadıköy’de Minerva Han‘da.

(Yeşil Gazete)

 

More in Duyurular

You may also like

Comments

Comments are closed.