Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Saros Körfezi’ndeki liman projesine verilen ÇED Olumlu Kararı yargıda

0

Haber: Elif Ünal

Saros Körfezi’ne yapılması planlanan FSRU Likit Doğalgaz Taşıma ve Yükleme Limanı projesi hakkında verilen Çevresel Etki Degerlendirmesi (ÇED) Olumlu kararı yargıya taşındı.

Körfezdeki SazlıDere ve Gökçetepe köyleri arasında yer alması önerilen liman hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bölge halkının itirazlarına rağmen ÇED Olumlu kararı vermişti. Yeşil Gazete’ye konuşan Avukat Bülent Kaçar “Çevresel etki değerlendirmesi olumlu kararının iptali için dava açtıklarını” belirtti. Edirne İdare Mahkemesi verilen bu kararı incelemek için 1 Kasım Cuma günü saat 14:00’da Sazlıdere köyünde, atadığı bilirkişi heyetinin katılımıyla keşif ve bilirkişi incelemesi gerçekleştirecek.

Av. Bülent Kaçar: Hazırlanan rapor mahkeme kararını belirleyecek

Alan incelemesinde projenin öngörülen alanda çevreye, tarım arazilerine ve toprağa, ormanlık alana, Saros körfezine, turizme, deniz biyolojisine, balıkçılığa, kus türlerine, bölgenin flora ve faunasına olumsuz etkilerinin olup olmayacağı açıklanacak. Projenin şehircilik ilkelerine, kamu yararına, üst ölçekli planlara, 3194 sayılı İmar Kanunu‘nda belirtilen ilkelere ve imarla ilgili diğer mevzuata uygun olup olmadığı yönünde rapor hazırlanacak.

Kaçar konuşmasında “Jeolojik zemin etütlerine, mühendislik çalışmalarına devam ediyoruz diye BOTAŞ’ın verdiği beyanlar var” dedi. Raporun sonucuna göre mahkemenin kararını açıklayacağını belirten Kaçar, “bölge halkının bu davayı etkili bir şekilde takip ettiğini göstermek için 1 Kasım’da gerçekleşecek keşif ve bilirkişi incelemesinde kalabalık olmanın önemli olduğunu” söyledi.

Projede neler yer alıyor?

Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Gemilerinin (FSRU) bağlanabilmesi için yaklaşık 270 m uzunluğunda bir iskelenin inşa edilmesi planlanıyor. 52.3 hektarlık alana dolgu ile inşa edilecek iskelenin yanı sıra FSRU gemilerinin yanaşma alanında görev alacak olan römorkörler için dolgu platformu yapılarak, bu platformda römorkörler barınması sağlanacak.  Müştemilatların da bu alan üzerine kurulması planlanıyor.

Danıştay: Ekolojik Çeşitlilik Korunmalı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü‘nce 22 Ocak 2018 tarihinde hazırlanan Saros Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı’na göre proje alanı Kültür ve Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesi/Turizm Merkezi olarak gösteriliyor.

Danıştay 6.Dairesi Başkanlığı’nın verdiği karara göre ise ‘Enez Dalyan Gölünden Evreşe Ovası kıyısına kadar uzanan kuzey Saros Körfezi kıyı kuşağının doğal yapısı ve içerdiği ekolojik çeşitliliğin korunması’ gerektiği söyleniyor. Avukat Bülent Kaçar yaptığı açıklamada “Danıştay’ın kararı Saros kıyısını koruma altına alıyor. Karar başta idari kurumlar olmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığını da bağlar. Bakanlığın bu karara uyması gerekirdi” ifadelerini kullandı.

Saros Gönüllüleri Dayanışma Komisyonu: Süreci takip edeceğiz

Saros Gönüllüleri Dayanışma Komisyonu adına yayınlanan basın açıklamasında “Avukatımız Bülent Kaçar’ın takibiyle ve Keşan Kent Konseyi‘nin katkılarıyla çocuklarımıza temiz bir doğa ve deniz bırakabilmek için tüm süreci sonuna kadar takip edeceğiz” denildi.

Açıklama sonunda “Tüm yaşam savunucusu dostlarımızı, bölge halkımızı, tüm sivil toplum kuruluşlarımızı 1 Kasım 2019 günü Keşan ilçesi Sazlıdere köyünde yapılacak keşif ve bilirkişi incelemesine katkı sunmaya davet ediyoruz” çağrısı yapıldı.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.