Doğa MücadelesiManşet

Saros için adalet isteyen doğaseverler Keşan’da sokakları doldurdu

0
Fotoğraf: Uğur Akagündüz/ Twitter

Saros Körfezi’ne BOTAŞ tarafından yapılmak istenen FSRU liman ve kara boru hattı inşaatı 10 Temmuz Cumartesi günü “Saros’a adalet” sloganıyla düzenlenen miting ile protesto edildi.

Keşan Kent Konseyi ve Saros Gönüllüleri Platformu‘nun çağrısıyla Türkiye’nin birçok yerinden iki bine yakın kişi, Keşan‘da bir araya geldi. Bir araya gelen doğaseverler Anafartalar Caddesi’nden Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü.

Projenin ikinci ÇED başvurusu için açılan İptal Davası ve Nazım İmar Planları İptal Davası’na sunulan iki ayrı bilirkişi raporunun limanın yapılmaması yönündeki kanaatlerine rağmen inşaatın durdurulmamasına tepki gösteren halk, “Saros’uma dokunma” sloganları attı.

‘Tüm itirazlara rağmen devam ediyorlar’

Mitingde konuşma yapan Saros Gönüllüleri Sözcüsü Mürşide Ertürk Çoban, BOTAŞ’ın hukuksuzca liman inşaatına başladığını söyledi. Projenin her geçen gün bölgeye telafisi olmayan bir zarar verdiğini belirten Çoban, şu bilgileri paylaştı:

“Bu liman yapıldığında Katar’ın doğal gazını Avrupa’ya taşıyacak olan 100 bin tonluk dev kargo gemileri, 400 metre uzunluğunda boylarıyla, 10 metre çaplı pervaneleriyle sığ deniz dibini ters düz edecek, körfezin flora ve faunasını tamamen bozacaktır. Dış ticaret için, başka ülkelere verilmiş sözler uğruna, arazi sahiplerine bilgi dahi verilmeden, vatandaşın ata topraklarına ansızın girilmiştir. İki kez ÇED raporunu iptal ettirmiş olmamıza, tüm itirazlarımıza, devam eden mahkeme sürecimize ve en önemlisi bölge halkının projeye karşı olmasına rağmen gece gündüz demeden, son hızla yıkıma, talana devam edilmektedir.”

‘Saros’a adalet istiyoruz’

Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz, ise meydanda gerçekleştirdiği konuşmada “Saros’a adalet istiyoruz. Bugün burada bu coşku, bu katılım herhalde sağır kulakları açmış, kör gözleri parlatmıştır. Burada halkın gerçeğini görmüşlerdir. Umarız ki biz mitingi sonlandırdığımızda yetkililer, gidip makineleri bağlar, mahkeme kararlarını uygularlar” ifadelerini kullandı.

Haluk Levent’ten destek

Mitinge Haluk Levent de destek verdi. Elinde ‘Saros’a dokunma’ dövizi ile sahneye çıkan ünlü şarkıcı, “Hepinizin buraya gelişi çok değerli ve çok önemli. Çevre mücadelesi sadece yeşil anlayışı mücadelesi değil. Bir yaşam mücadelesi” dedi.

Levent konuşmasında “Komşularınıza; yok olan denizin değil bizim olduğunu, Keşan’ın yok olduğunu, Saros’un yok olduğunu hissettirin. Çocuklarımızın, yakınlarında bir güzellik göremeyeceklerini anlamalarını hissettirin. Bu çevre olayı değil. Bu senin olayın ya, senin yüreğin ya. Artık bunun bilinmesi gerek” ifadelerine yer verdi.

Miting daha sonra Haluk Levent’in şarkıları ile devam etti.

You may also like

Comments

Comments are closed.