ManşetTürkiye

Sarıkeçililerin geleneksel göç kervanı şenliğine saldırı

0

Anadolu’nun son göçerleri, yörük Sarıkeçililerin 11. Geleneksel Göç Kervanı Şenliği, Karaman’a bağlı Kazım Karabekir Belediyesi’nin saldırısına uğradı.

Bianet’den Nilay vardar’ın haberine göre Kazımkarabekir İlçesi, Hacıbaba Dağı, Çoka Çeşmesi’nde “İklim Değişikliği ve Pastoral Göçebelik” başlığıyla 13-14-15 Mayıs’ta yapılan etkinlik gerginlikle başladı, son gün saldırıyla bitti.

Etkinlikte davar otlatma, teke yarışmasının yanında iklim değişikliği ve su sorunu konuşuldu.

16

Duyuru metninde şöyle diyordu:

“İklim değişikliği oğlaklarımız, keçilerimizle, develerimizle bizim erken göç etmemize neden oldu. Göçün başlamasıyla birlikte hiçbir yerde suyu bulamayışımız hayvanlarımızı ve bizleri büyük sıkıntıya sokuyor. Düştük yine yollara, yaylaya gidiyoruz. Yayla sevinci içimizde ama istiyoruz ki yürüdüğümüz yollarda, konduğumuz yaylada yağmurlar olsun ki derelerde sular olsun, hayvanlarımızı sulayabilelim ümidiyle yollardayız.”

Sarıkeçililer Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Pervin Çoban Savran yaşananları şöyle anlattı:

“Göç Kervan etkinliğimizde su konusunu konuştuk. Çünkü hayvanlara su bulmakta zorlanıyoruz. Etkinliğin yer aldığı çeşmede birkaç yıldır sular borularla taş ocaklarına aktarılıyor. Bize de su kalmıyor. 14 Mayıs’ta Kazım Karabekir Belediye Başkanı gelip bana ‘etkinlikte neden su konuşuluyor, göçebelik konuşulsun sadece’ dedi. Ben de dedim ki, Yörüklerin olması için su olması lazım.

Arkasından da misafirlerimiz için bize verilen su tankerini ve çöp bidonlarını alıp gittiler. Giderken de gerginlik oldu. Sonra jandarma yatıştırdı. Bütün gece jandarma aracında ifade verdik. Devlet büyüklerine hakaret etmişiz. Su tartışınca devlete hakaret ediyormuşuz demek. 15 Mayıs’ta da etkinlik bitmiş, çadırları toplamaya başlamıştık. Oğlum 3 misafirimizi ilçeye götürüyordu araçlarına saldırı olmuş.”

Oğuzhan Çoban, misafirlerin yer aldığı araçla giderken yaşananları şöyle anlattı:

“Saat 4 sularıydı. Kazım Karabekir ilçesine girmek üzereyken yolumuz kesildi. Kazım Karabekir Belediyesinin görevlileri çıktı araçtan. İki araç ve bir traktör oldular. Biz o sırada jandarmayı aradık araçtan çıkmadık. İçlerinden biri ‘başkanım arananlar bulundu’ dedi. Bize küfür edip saldırmaya başladılar. ‘Mülki amirle siz nasıl konuşursunuz’ dediler. Bir önceki günün hesabını sordular. Araçta maddi hasar var, darp raporumuz var.”

Pervin Savran, bu yaşadıklarının ilk saldırı olmadığını yıllardır göç esnasında bireysel birçok saldırıya maruz kaldıklarını ancak ilk kez bir belediye tarafından toplu bir saldırıya uğradıklarını söyledi.

Kazım Karabekir Belediyesi ise konuyla ilgili yeni bir açıklama yapmak istemediklerini belirtti.

 

(Bianet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.