Hafta SonuKültür-SanatManşet

Sarah Kane’in unutulmaz eseri “4:48 Psikoz” Entropi Sahne’de!

0

Entropi sahne bu sene yeni sezon açılışını “yabancı” bir oyun ile yapıyor. Oyun, Sarah Kane’in unutulmaz eseri “4:48 Psikoz”. “4.48 Psikoz”, Yabancı Sahne ve Entropi Sahne’nin ortak çalışması olarak sunuluyor.

44

Oyunu, daha çok, balkan dillerinden Türkçe’ye çevirdiği oyunlarla tanıdığımız ama son zamanlarda, İstanbul Devlet Tiyatrosu için, “Eğer Bu Bir Film Olsaydı”, Trabzon Devlet Tiyatrosu için “Boş Odalar” gibi oyunlara yaptığı rejiler ile de dikkat çeken Bilge Emin yönetiyor.

OYUN HAKKINDA

“HAYAT HASTALIKLI HAYATA KARŞI BİR İSYANDIR”

Bilge Emin

Bilge Emin

Bir iç hesaplaşma sürecine dayanan 4.48 Psikoz oyunu; şiirsel yoğunluk, gerçekçilik, çağrışımsal düşünceler, aşırılık barındıran postdaramatik bir metindir. Bilinç kaybının labirentinde iz sürmek gibi. Bu oyun; bireysel yalnızlık, kişisel hak ve özgürlükler gibi toplumsal sorunları zihinsel yalnızlık, anlaşılmamak gibi kendi iç sorunlarıyla bütünleştirmiş ruhsal bozukluk yaşayan bir bireyin halidir. Konsepti de, sistemin düşünen bir birey için nasıl kaotik bir içsel çatışmaya yol açtığı temasından yola çıkarak oluşturdum. Dünyada yaşanılan savaşlara, ölümlere ve kapitalizmin getirdiği adaletsiz sisteme karşı duyduğu isyanı, Sarah Kane kendi sorunlu, problemli dünyasından bakarak, yaşayarak anlatır.

Bu postmodern hayatta, modernleşmenin getirdiği “rekabet”i toplumsal bir sürece dönüştürmüş ve böylelikle birey sosyal yalnızlıktan bireysel yalnızlığa geçiş yapmıştır. Bu yalnızlık, entelektüel bireyin kendini bulabilme çabası içine girmesiyle başlar, bu da zihniyle dünya arasındaki uyumsuzluğu beraberinde getirir.

Şu anda yaşanan toplumsal süreç de öyle. Toplum kendini intihara hazırlamış durumda. Toplumsal bir şizofreni yaşanmaktadır. Bugünün insanı yarın ne olacak kaygısıyla yaşıyor, bu da beraberinde kimlik sorununu getiriyor. Bunu oluşturan da dünyayı elinde tutan büyük küresel güçler, silah savaş lobileri ve emperyalist Avrupa ve ABD’dir.

Yaşanan bu toplumsal süreçte birey kendisi ve gerçeklikle savaşır. Bu savaş cahilliği yenerek kazanılabilir ancak. Yoksa Sarah Kane gibi değerli entelektüeller bu yolda çaresiz kalıp intihar eder. Oyunda karakterin akıl hastanesindeki odasında her tarafa yazı yazması hem beynindekileri, içindekileri yazıya dökme isteğini, bunun da birileri tarafından okunup toplumsal bir fayda sağlamak, hem de toplumdaki cahilliği simgeler. Yazı yazamayacağını anladığı an, intiharı seçer. Bilinçli bir seçimdir. Sartre’ın dediği gibi “İntihar bir varoluş biçimidir”.

PERDELERİ AÇIN

45

-Hayatı görün.
-Kapalı kalmayın.
-Her tarafta perdeler var, her şey gizli saklı, hayat da öyle.
-Perdeleri açın, umudu görün.
-Benim umudum intihar.
-Aslında ben intihar etmiyorum.
-Bu benim hayatla yüzleşmem.
-Siz de hayatla yüzleşin.
-Benim intiharım bu dünyadaki varoluşumdur

Bilge EMİN

Yabancı Sahne ve Entropi Sahne’nin ortak yapımı olan “4.48 Psikoz” sahnelemesi, “4.48 Psikoz”un İstanbul seyircisi ile üçüncü defa buluşması oluyor. Bu buluşmalardan ilki 2004 yılında, tiyatro yönetmeni Emre Koyuncuoğlu’nun İzmit Şehir Tiyatro desteği ile, Esra Bezen Bilgin’in sahne performansı ile gerçekleşmişti. Fakant bu sahneleme İstanbul’da bir ya da iki defe icra edilmiş, Sarah Kane’nin bu çarpıcı oyun metni, kısıtlı bir izleyici kitlesine ulaşmıştı.

43

“4.48 Psikoz”‘un İstanbul’daki ikinci sahnelenmesi, Tiyatro Pot tarafından, 2011 yılında, Maya Cüneyt Türel Sahnesinde, Gizem Darendelioğlu, S.Sezgin Güvenç rejisi ile gerçekleştirilmiş, Gizem Darendelioğlu’nun oyunculuğu ile sunulmuştu.

İkinci sahneleme, İstanbul’daki ilk sahnelemeye nazaran daha çok ilg çekse de Sarah Kane’in metni layık olduğu ilgiyi görememişti.

2016/2017 sezonunda, Kadıköy Entropi Sane’de İstanbul Seyircisi ile buluşacak olan Yabancı Sahne ve Entropi Sahne’nin ortak yapımı olan “4.48 Psikoz” sahnelemsi, ilk iki sahnelemeden farklı olarak, bir erkek oyuncu Deniz Hamzaoğlu’nun performansı ile icra ediliyor.

OYUNUN TAM KADROSU

Sarah Kane

Sarah Kane

 

Yazan: Sarah Kane
Çeviren: Selin Arapkirli
Yönetmen: Bilge Emin
Oyuncu: Deniz Hamzaoğlu
Yönetmen Yardımcısı: Ömer Kaya
Işık Tasarım: Mehmet Tekatlı
Kostüm Tasarım: Gülay Say
Müzik Kumanda: Hasan Pehlivanoğlu
Sahne Amiri: Fatma Yılmaz
Fotoğraf: Osman Moustafa – Aytek Çan
Grafik Tasarım: Hasan Pehlivanoğlu
Asistanlar:Anıl YENİLER-Esma ERTUĞRUL-Fatma YILMAZ

4.48 Psikoz Ekİm ayı itibari ile 2016/2017 sezonu boyunca Kadiköy Entropi Sahnede olacak.

 

Haber: Murat Akdağ

(Yeşil Gazete)

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.