Editörün SeçtikleriEkolojiManşetYerel

‘Sapanca çevre illere su veriyor, kendi halkı ise klorlu su içiyor’

0

Türkiye’de yer alan göl ve barajlardaki su seviyesi son aylardaki yağmur ve kar yağışlarının da etkisiyle yükselmeye başladı.  Ancak Sapanca Gölü’ndeki su seviyesi hala kritik seviyede.

Sebebi ise göl suyunun Kocaeli’deki Yuvacık Barajı’nı doldurmak için kullanılması ve göl çevresinde kurulu 21 su fabrikasının gölden büyük miktarda içme suyu çekmesi.

‘10 cm bile yükselmedi’

İYİ Parti Sapanca İlçe Başkanı Burhan Arıkan Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada “Normalde Sapanca Gölü’nde nisan ve mayıs aylarında su seviyeleri artar. Ancak şu anda buradaki yükselme seviyesi 10 cm bile değil” dedi.

Bölgede yaşayan vatandaşlar olarak bu durumun nedenini sorguladıklarını belirten Arıkan, “Öğrendik ki Yuvacık Barajı’na kar yağarken bile su çekilmiş” ifadelerini kullandı.

Sapanca Gölü alarm veriyor

2021 yılı başında göldeki kuraklığın vahim seviyelere geldiğini hatırlatan Arıkan, “Göldeki su seviyesi 2 metre 120 cm kadar düşmüştü. Kıyıda ise 30-40 metre çekilme yaşandı. Kayıklar karaya oturdu” bilgisini paylaştı.

Şimdi de seviyelerin eski hale gelmediğini belirten Burhan Arıkan, “Bu gölü besleyen 6-7 derenin hepsinde su miktarı arttı ama gölde gene bir değişiklik yok” dedi.

21 su fabrikası kurulu

Gölün eski hale gelememesinin en büyük ikinci sebebinin ise göl çevresine kurulu su fabrikaları olduğunu söyleyen Arıkan, “Burada 21 tane su fabrikası kurulu. Bursa İnegöl’den son Türkiye’nin ikinci en büyük su sağlayıcısı” dedi.

Buradaki fabrikaların kaçak su kullanımlarının da yaygın olduğunu söyleyen Arıkan, “Borularla vatandaşın bahçesindeki suyu da kullanıyorlar” bilgisini paylaştı.

Yeni ihaleler yapılıyor

Burhan Arıkan, son olarak Soğucak Yaylası’ndaki bir doğal kaynak suyunun Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (SASKİ) tarafından 10 yıllığına kiralandığını söyledi. Yıllık 120 bin liraya yapılan ihale 2 Mart Salı günü gerçekleşmişti.

Sapanca Gölü’ndeki su seviyesinin azalmasıyla ilgili SASKİ’ye yazdıklarını ancak henüz bir yanıt alamadıklarını belirten Arıkan, görüşme talebinde de bulunduklarını söyledi. Ayrıca konu İYİ Parti ve CHP’li meclis üyeleri tarafından Belediye Meclisi gündemine de getirildi.

‘Sapanca halkı klorlu suya mahkum ediliyor’ 

Gölün su kullanımı hakkında Sapanca halkına söz hakkı verilmemesini eleştiren Arıkan, “Adı Sapanca Gölü ama biz hiçbir şeyden yararlanamıyoruz” ifadelerini kullandı.

Buradaki suyun birçok ilde kullanıldığını belirten Arıkan, “Nasıl oluyorsa Sapanca halkı gene klorlu suya mahkum kalıyor” tepkisini gösterdi.

‘Endüstriyel amaçlı kullanım kesilmeli’

Sapanca Doğa Savunması tarafından yapılan paylaşımda da “Göl suyunun tarımsal ve endüstriyel amaçlı kullanması derhal kesilmeli” talebinde bulunuldu.

Sapanca Gölü’ndeki su ve kirlilik seviyesinin kritik durumda olduğu hatırlatılan açıklamada “Sayısı 30’u bulan su şişeleme istasyonlarının büyük çoğunluğu kapatılarak, göle suyun ulaşması sağlanmalı. Bölge belediyeleri aracılığıyla depolama alanları tahsis edilmeli ve sadece buralara boşaltım yapılmalı” denildi.

You may also like

Comments

Comments are closed.