Editörün SeçtikleriLGBTİ+ManşetSeçim GünlüğüTürkiye

Sandık başında homofobi: Lubunya müşahit, adab-ı muaşeret kurallarına davet edildi

0

Cumhur İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın, AKP’nin ve MHP’nin seçim öncesinde bir siyasi propaganda aracı olarak kullandığı ve vatandaşları ötekileştiren LGBTİ+ söylemlerine karşı 28 Mayıs Seçimi’nde lubunyalar sandıklara sahip çıktı. Türkiye’nin neredeyse her şehrinde sandık başında müşahit olarak görev alan lubunyalardan Kadıköy’de Nihat Işık İlkokulu’nda müşahit olan Ameda Murat Karakuzu, kıyafetinden dolayı defalarca homofobiye maruz kaldı. Giydiği kıyafetten dolayı adab-ı muaşeret kurallarını uygulamaya davet edilen sandık görevlisi Karakuzu o anları şöyle anlatıyor:

“Sabah saatlerinde ilk önce okulun AKP‘li okul sorumlusu şöyle bir baktı zaten. Sonrasında biz merdivende tekrardan karşılaştık kendisiyle. O sırada yanında bir arkadaşı vardı. Beni arkadaşına da gösterip bir şeyler konuşmaya başladılar ve beni de göz kıskacını aldılar. Ben de ‘O zaman bakmamayı öğrenin lütfen’ dedim. O olaydan yaklaşık bir buçuk saat kadar sonra, AKP’li sandık görevlisi de bana, göbeği açık bir kıyafet giydiğim için ‘Böbreklerini üşüteceksin’ dedi. Ben de ‘Hayır, üşümüyorum. Şu an iyiyim’ dedim. Teşekkür ettim. Bunun üzerine bana şöyle bir cevap verdi: ‘Ama böyle zaten giymemelisin. Adab-ı muaşeret kurallarına aykırı. Buraya saygı duymuyorsun. Podyuma çıkmış gibi giyinmişsin ama podyuma çıkmıyorsun. İstersen bunları sokakta giyin ama burada olmaz’. Sonunda ben ‘Nasıl giyineceğimi sizden öğrenecek değilim’ dedim. O da buna şöyle bir cevap verdi: Evet, bizden adab-ı muaşeret kurallarını öğreneceksiniz. Nasıl giyinmeniz gerektiğini de bizler söyleyecek’. Sonrasında ‘Bir durun artık’ dedim.”

Olayın ardından sandık görevlileri, sandık başkanı ve müşahitlerin tepki gösterdiğini ancak kişinin tutumuna devam ettiğini aktaran, Yeşil Sol Parti’den müşahit olan Karakuzu, ‘Bunun üzerine de sandık başkanı kendisini uyardı: ‘Konuyu kapatın, susun, yoksa işlem başlatacağım’. Bu uyarının üzerine kendisi sustu. Ve bir daha asla konuşmadı. Ben bu olayı yaşadığımda öğlen saatleriydi. Sayımdan bir saat önce de şöyle bir durum yaşandı: Ben kapı önündeydim ‘Konu mankeni, kenara çekil’ gibi laflar söylemeye devam etti” dedi.

Daha sonrasında herhangi bir tartışma yaşanmadığını, seçimin önemi nedeniyle de kendisinin de tartışmayı büyütmediğini aktaran Karakuzu, konuyla ilgili avukatlara danıştığını ancak kendisine seçimle ilgili olmadığı için tutanak tutulamayacağı yönünde bir bilgilendirme yapıldığını, konunun hak ihlalleri raporuna eklenebileceğinin bildirildiğini belirtti.

Lubunya Müşahitler nasıl ortaya çıktı?

Karakuzu, 14 Mayıs 2023 seçimlerinde kendisinin yaşadığı bir homofobiyi aktararak Lubunya Müşahitler’in nasıl ortaya çıktığını şöyle anlattı:

“14 Mayıs seçimlerinde de buna benzer daha birçok hikaye yaşadık. Kadıköy’de yine bir seçmen o gün de, LGBTİ + gökkuşağı tişört giymiştim, ‘Bizler kazanacağız ve sizi yok edeceğiz’ dedi. Bir sonraki seçmen de ‘Sizlere erkek gibi giyinmeyi öğreteceğiz. Erkek olacaksınız’ gibi bir cümle kullandı bana. Bu benim yaşadığım deneyim ama buna benzer birçok lubunya arkadaşım, birçok farklı deneyim yaşadığı için de bizler artık 28 Mayıs’ta hem kendi güvence alanımızı koruyalım, hem hızlı bir iletişim ağına sahip olalım hem de sandıklara sahip çıkalım ama en başta kendi güvenliği alanımızı yaratalım amacıyla Lubunya Müşahitler diye bir oluşum kurduk. Lubunya müşahitler Türkiye’nin her bir yerinde var. Hiçbir partiye bağlı değiliz. İçinde hem müşahitler var, hem resmi sandık görevlileri var.”

Peki sandık başında bile kıyafet üzerinden bir homofobiye maruz kalmak nasıl bir his? Karakuzu, bu soruya şöyle yanıt veriyor:

“Çok açıkça şunu söyleyebilirim: Kadıköy’deyim. Hani gerçekten bunu vurgulamam gerekiyor sanırım. Kadıköy’de dahi ben bunu yaşayabiliyorsam ‘Sanırım ülkeden gitmem mi gerekiyor? Ya da öldürülecek miyim. Ne oluyor?’ derim. Bu kadar ilk defa korktuğumu ya da ülkeden gitmek zorunda kalacağımı, lubunyalar adına böyle bir zorunluluk yaşayacağımızı hissettim. ‘Konu mankeni’ cümlesini duymak  bana açıkçası… Eğer bu seçimde Erdoğan kazanırsa biz lubunyalar için Türkiye asla güvenli bir alan olmayacak.”

You may also like

Comments

Comments are closed.