EmekManşet

Samsung cesur çıktı, peki ya Apple?

0
Febri Andika, Belo Laut köyündeki bir madende kalay arıyor. Fotoğraf: Ulet Ifansasti

Febri Andika, Belo Laut köyündeki bir madende kalay arıyor. Fotoğraf: Ulet Ifansasti

 

Akıllı telefon ve tablet sektörünün liderlerinden Samsung, ürünlerinde kullanılan kalayın çocuk işçilerin çalıştırıldığı madenlerden gelmiş olabileceğini kabul ederek konuyla ilgili soruşturmalara başlayacaklarını açıkladı.

Monga Bay sitesinin haberine göre, Friends of Earth tarafından başlatılan kampanyanın ardından yaklaşık 16,000 kullanıcının şirketi soru yağmuruna tutaması şirketin bu konuda adım atmasını sağladı.

Endonezya’nın Bangka adasındaki madenler, kullanılan yöntemler, çalıştırılan çocuk işçiler ve çevreye verdikleri zarar nedeniyle tartışmalı konumda bulunmasına rağmen son verilere göre Endonezya kalay üretiminin %90’ını sağlıyor. Yaşanan kazalar nedeniyle her sene 150 işçinin hayatını kaybettiği bölge üzerinde denetimin çok zayıf olması güvenlik ve çevre ile ilgili endişeleri beraberinde getirirken tablet, akıllı telefonlar gibi elektronik eşyaların yaygınlaşması kullanımı zararların giderek artması anlamına geliyor.

 

Kirli sular ve kazılmış bir alan PT Timah kalay madeninde ormanların yerini almış Fotoğraf: Ulet Ifansasti

 

Peki akıllı telefonların kalay üretimiyle ilgisi ne? Günümüzde kullanılan akıllı telefonlar ortalama 7000 lehimli bağlantıya sahip ve lehim alaşımlarında en sık kullanılan madde kalay. Cebimizdeki her telefon 1-2 gram arasında kalay içerirken, bir tablet bilgisayarda bu miktar 3.4 grama, bir LCD televizyonda ise 5 grama kadar çıkabiliyor. Yeraltından çıkarılan kalayın yarısının elektronik eşya üretiminde kullanıldığı düşünüldüğünde son yıllarda artan akıllı telefon ve tablet kullanımının çevre üzerindeki yıkıcı etkisi kolayca anlaşılabiliyor.

Samsung bu konuda cesur bir adım attı ve telefonlarındaki kalayın Bangka’dan geldiğini kabul ederek, kalay madenleri ile doğrudan bir ilişkisi olmamasına rağmen konuyu soruşturacağını açıkladı. Friends of Earth’ten Craig Bennett tarafından yapılan açıklamada “Samsung’un bu konuda öncülük yaparak tedarik zincirini Endonezya’nın kalay madenlerine kadar takip etmesi ve sorumluluk alarak bu madenlerin insanlar ve çevre üzerine olan etkilerini azaltmaya çalışacağını açıklaması harika bir haber” diyerek kampanyanın başarısını vurguluyordu.

 

Madenciler kumların içerisinde kalay madeni ararken Tanjung Peson, Bangka, Endonezya. Fotoğraf: Ulet Ifansasti

 

Samsung bu adımı atmışken, endüstrideki en büyük rakibi Apple kalayının kaynağını konusunda sessizliğini koruyor. Apple’ın da kalay kaynakları konusunda aynı cesareti göstererek işçilerin haklarına ve çevreye saygılı bir tedarik zinciri yönetmeye başlaması bu yıkıcı etkiden en çok etkilenen Bangka adası halklarının ve Friends of Earth’ün en büyük beklentisi

 

Haber Bora Kabatepe

(Yeşil Gazete, Friends of the Earth, Mongabay)



More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.