EkonomiManşetTürkiye

Samsun’da suya yapılan zam uygulaması iptal edildi: Hakkaniyetli değil

0

Mahkeme, Samsun Büyükşehir Belediyesi‘nin 23 Mayıs 2019’daki meclis toplantısında, suya yüzde 25, sayaç okuma bedeline yüzde 150 zam ve her ay TÜİK’in enflasyon rakamına göre suya enflasyon zammı uygulamasını iptal etti.

Suya yapılan zammı yargıya Samsun Barosu avukatlarından ve CHP İlkadım ilçesi eski başkanı Arzu Sabuncu taşımış, zammın iptali için Samsun 2’nci İdare Mahkemesi‘ne dava açmıştı.

‘Zamlar hakkaniyetli değil’

Sözcü‘nün haberine göre, Samsun 2’nci İdare Mahkemesi, mesken tipi aboneler için su tarifesine yüzde 25 oranında artış yapılması suretiyle suyun birim metreküp fiyatının 3,18 TL’den 3,97 TL’ye çıkarıldığı, sayaç bakım ve onarım bedelinin de aylık 2,50 TL olarak belirlendiğini belirtti. Mahkeme, yapılan bu zamların hakkaniyete uygun olmadığına karar verdi:

2560 sayılı Kanunda yer alan artırım sebepleri dışında her ay açıklanan TÜFE oranında artırımın da öngörüldüğü, fakat bu durumun yukarıda belirtilen mevzuatta yer almadığı ve söz konusu artırımın hakkaniyete de uygun olmadığı, ayrıca davacıların abone sözleşmesi uyarınca, sayacın abone tarafından alındığı, sayacın korunması ve arızalanan sayaçların yenisinin alınmasının yine aboneye ait olduğu, fakat buna rağmen davalı idare tarafından sayaç bakım ücreti adı altında ücret talep edilmesinin hakkaniyete uygun olmadığı gibi, bu hususta yapılan zammın da yine 2018 yılı enflasyonunun çok üzerinde olduğu anlaşıldığından, dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmaktadır. Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline oy birliği ile karar verilmiştir.”

‘Fazla ödedikleri parayı talep edebilirler’

Avukat Arzu Sabuncu, kararın örnek teşkil edeceğini kaydetti ve su abonesi olup zamlı su faturalarını ödemek zorunda kalan kişilerin belediyeye başvurup fazla ödedikleri parayı geri talep edebileceklerini ifade etti:

Mahkeme, 1 Haziran 2019 tarihinden itibaren uygulanan zamların hakkaniyete uygun olmadığına karar verdi. Su abonesi olan ve zamlı su faturalarını ödemek zorunda kalan vatandaşlarımız, belediyeye başvurarak fazla ödedikleri parayı talep edebilirler. Belediye ödeme yapmayı kabul etmez ise Tüketici Mahkemesine başvurarak paralarını alabilirler.”

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.