Dünya

Samaras: “Yunanistan için karanlık dönem sona erdi”

0
Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras

Avrupa Birliği Maliye bakanları ve IMF Başkanı Christine Lagarde’ın yaklaşık 10 saatlik toplantısında, Yunanistan’ın bu yıl sonunda gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 180’ine ulaşacak kamu borçlarının 2020’de yüzde 124’e ve 2022 yılında yüzde 110’un altına indirilmesi yeni hedef olarak benimsendi.

Yunanistan’a 43,7 milyar euroluk yeni kredi dilimine onay sürecinin  başlatılması kararlaştırılırken, bunun 10,6 milyar eurosunun bütçe finansmanı ve  23,8 milyar eurosunun bankalara sermaye takviyesi olarak gelecek ay serbest  bırakılacağı ve kalan 9,3 milyar euronun Atina’nın taahhüt ettiği vergi reformunu  hayata geçirmesi şartıyla 3 taksit halinde 2013’ün ilk çeyreğinde ödeneceği  belirtildi. Euro Bölgesi maliye bakanları, Yunanistan’a 43,7 milyar euroluk kredi  dilimine ulusal onay süreçlerinin ardından 13 Aralık’ta nihai onay verecek.

‘Karanlık Dönem bitti’

AB ve IMF’in açıklamasının ardından Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, ”Yunanistan için çok gri, çok karanlık bir dönemin kalıcı olarak kapatıldığını” söyledi.

Ülkenin borcuyla ilgili Avro Bölgesi maliye bakanlarının Eurogrup toplantısında aldığı kararlara ilişkin ulusa seslenen Başbakan Samaras, açıklamasına, ”Dün Yunanistan için çok gri, çok karanlık bir dönem resmen sona erdi, kalıcı olarak kapatıldı” diyerek başladı.

”Yunanistan, itibarını yeniden kazanmayı başardı. Sonsuz kemer sıkma programını; kalkınma ve reformlar gerçekleştirmeyi cesaret eden programa dönüştürüp, borcunun yeniden çözülebilir olması için temeller atmayı başardı” diyerek açıklamasına devam eden Samaras, ”Avro para biriminde kalmayı başardık. Avro birimi dışında acılar ve ülkeyi daha büyük tehditler bekliyordu” ifadesini kullandı.

Yapılan anlaşmayla anında 34,5 milyar avroluk yardım paketinin serbest kalacağını ve bu miktarın sadece yüzde 10’unun faiz ve kreditörlere gideceğini yineleyen Samaras, kalan paranın herhangi bir şekilde ülkede kalacağını söyledi.

”Artık tasarruf önlemi alınmayacak”

Antonis Samaras, yeni acı verici tasarruf önlemleri alınmayacağını kaydederek, ”Ücret ve emekli maaşlarında yeni acı verici kesintiler olmayacak. Aksine koyduğumuz hedefleri aştıktan sonra tüm adaletsizlikler düzeltilecek” diye konuştu.

”Karar Yunanistan’ı avroda tutuyor”

Yunanistan Maliye Bakanı Yannis Sturnaras da Avro Bölgesi ve IMF’nin aldığı önemli kararın Yunanistan’ı avro para biriminde tuttuğunu ve borcu düşürerek, borç ve durgunluktan çıkmak için çok büyük şans verdiğini söyledi.

(Yeşil Gazete)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.