Çağdaş, 29 yaşında yaşam enerjisiyle dolu bir insan. Bu enerjisini farklı şirketlere heba etmek yerine, oyunlara ve insanlara kanalize edecek güzel bir yöntem bulmuş: Samanlıkta İğne.
Samanlıkta İğne ile Ankaralı maceraseverleri yakın bir gelecekte olası bir felakete hazırlayan bir oyun hazırlamış. Kendisi sorularımızı içtenlikle yanıtladı, biz de sizlerle paylaşalım:
Yeşil Gazete: Bize biraz kendinden bahseder misin?
Çağdaş Gültekin: Eğitim için gittiğim İngiltere’den yeni döndüm. Esasen yazarlık yapıyorum. Suç hikayeleri yazıyorum çoğunlukla. Hikayelerimi yayımlamak için görüştüğüm yayınevleri var şu anda. “Kafasına Göre” dergisinin ilk yazısında da bir denemem yayımlandı.
YG: Samanlıkta İğne fikri nasıl oluştu?
ÇG: Samanlıkta İğne tarzı oyunlar İngiltere’de gerçekten çok popüler. 2006’da ABD’de başlayan bu moda özelikle 2012’den sonra dünyada yayıldı. Türkiye’de de 3-4 seneden beri benzer örnekleri vardı. Ben de yaratıcı bir şeyler arıyor ve yapmak istiyordum. Bu şekilde ortaya çıktı.
YG: Samanlıkta İğne oyunu hakkında çok fazla detay vermek istemediğini biliyoruz. Ancak oyunu tasarlarken neler düşündün ve nasıl hayata geçti?
ÇG: Oyunu sadece eğlendiren değil, mesaj veren de bir oyun olarak tasarladık. Hikâyenin kahramanı tek gözlü bir bilim insanı ve bodrum katındaki evinde herkesten uzakta yıllarca bir proje üzerinde çalışmış ve sonuca ulaşmıştır. Bilginin herkes tarafından ulaşılabilir bir şey olduğuna inanmaktadır ve tüm dünya ile paylaşmaya hazırlanmaktadır.
Ancak bu arada buluşunun petrol şirketleri tarafından yok edileceğini düşünmektedir. Bu nedenle bulduğu yeni enerji kaynağını dünyanın geleceğine inanan bir grup aktiviste anlatmıştır. Tam bu sırada bilim insanı şüpheli bir şekilde öldürülür. Formülün yerini bilen aktivistler ve petrol şirketlerinin adamları peşine düşerler. Bilim insanının evinde sakladığı ipuçlarını bulup petrol şirketlerinden önce formüle ulaşmanız gerekiyor.
Bu ev işte o ev. “Bilim insanının evinde neler olur, nasıl yaşar, kaç odası vardır evin” gibi tüm detayları tek tek düşündüm. Kullandığımız ofis de bir bodrum katı bu nedenle buraya uyacak şekilde dekorasyonu düzenledim. Dekorasyonu düzenlerken, arkadaşlarımdan ve çevremden yardım aldım. Oyunu deneme amaçlı oynayan bir grup tanıdıklar ve tanımadıklardan oluşan gruplar da düzenlemede yardımcı oldu. 1,5- 2 ay süren bir süreç içerisinde hızla tamamladık ve geçtiğimiz ay resmi olarak açılışını yaptık.
YG: Gerçekten evin içinde samanlar ve iğne mi var?
ÇG: Hayır ancak içeri girdiğinizde bulmacalarla dolu bir yerde buluyorsunuz kendinizi. Kafanız karışmasın ismiyle.
YG: Peki nasıl oynuyoruz?
ÇG: Grup oyunu olduğu için 2-5 kişilik gruplar alıyoruz ve bir saat süre içerisinde bulmacaları çözüp, formülü ele geçirmeye çalışıyorsunuz. Arada ipucu haklarınız da var tabii, telsizle bizden yardım alabilirsiniz.
YG: Oyuna kimler gelsin ve kaç kez gelsin?
ÇG: Oyuna her yaştan her kesimden insanı bekliyoruz. Ancak özellikle bazı şirketler takım çalışması için tercih edebiliyor gelmeyi. Bir kez oynadığınızda bulmacaları çözmüş oluyorsunuz ancak bunu da geliştirmek ve yenilemek amaçlı planlarımız var.
YG: Peki Samalıkta İğne’ye nasıl ulaşacağız ve oyunu oynayacağız?
ÇG: Facebook sayfamızdan takip edebilir ya da samanliktaigne.net websitemizden ulaşabilirsiniz.
YG: Son olarak ne eklemek istersin?
ÇG: Oyunlarımız ayrıntılara ve dikkate dayalı. Unutmayın, şeytan ayrıntıda gizlidir!
Haber: Naime Sürenkök
(Yeşil Gazete)