DünyaManşet

Salih’ten iç savaş tehdidi: “Yemen’i ancak bulduğum gibi bırakırım”

0
Yemen cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih

Yemen cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih

Yemen’de hükümet güçleri ile ülkenin en büyük aşireti olan Haşid konfederasyonu arasında başkent Sana’da yaşanan çatışmalarda bilanço ağırlaşırken, Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’in görevden ayrılmasını isteyenleri iç savaşla tehdit ettiği ileri sürüldü.

BBC, aşiret lideri Şeyh Sadık el-Ahmar’a bağlı birimlerle güvenlik güçleri arasında gece boyunca gerçekleşen çatışmalarda 37 kişinin öldüğünü duyurdu. Democracy Now! ise barışçı oturma eylemine katılan göstericilere saldıran güvenlik güçlerinin Pazar gününden bu yana 50 kişiyi öldürdüğünü haber verdi.

Yemen’de sokaktaki çatışmaların yanı sıra iç savaşı hatırlatan olaylar da yaşanmaya başladı. Rauters Haber Ajansı, aralarında General Ali Mohsen’in de bulunduğu subayların, politikacıların ve din adamlarının muhalefet saflarına katıldığını ve  Ali Mohsen komutasındaki birliklerin hükümet birimlerinin savunmasından sorumlu askeri birliği bombaladığını yazdı.

Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’in iktidarı terk etmeyi reddettiği Yemen’in çeşitli kısımlarında ayaklanmalar devam ediyor.

Öte yandan Reuter Haber Ajansı Ali Abdullah Salih’in Batı’nın 33 yıllık iktidarını bırakması için yaptığı önerilere dudak büktüğünü ve böyle bir niyeti olmadığını yazıyor. Samia Nakhoul’un haberine göre “Yemen’i ancak bulduğum gibi bırakırım” diyen Salih, muhaliflerini ve dünyayı iç savaşla tehdit ediyor.

Ali Abdullah Salih 1978’de Yemen Arap Cumhuriyeti’nin (Kuzey Yemen) başına geçmiş, 19902da Yemen’in birleşmesinden sonra da cumhurbaşkanlığını sürdürmüştü. 33 yıldır aralıksız iktidarda olan Salih’in görevi bırakmasını isteyen muhalifler Tunus ve Mısır devrimlerinin başlattığı Ortadoğu ayaklanmalarıyla birlikte geçen Ocak ayında gösterilere başlamışlardı.

BBC, Reuters ve Democracy Now’den derlenmiştir.

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.