Doğa MücadelesiManşetTarım-Gıda

Salihli’de JES’lere karşı dayanışma çağrısı: Birlikte ‘dur’ diyelim

0

Daha önce idare mahkemelerinin birçok kez köylüler lehine karar vermiş olmasına rağmen; SANKO şirketi Manisa‘da bulunan Salihli Ovası‘nda jeotermal elektrik santrali (JES) kuyuları açmaya devam etmek istiyor.

Çevredeki tarım arazileri için önemli bir tahribata neden olacak projelere karşı çıkan ekoloji savunucuları, 27 Nisan’da bir araya gelerek Salihli’de JES’e “dur” demeye hazırlanıyor.

Aktivistler açılan kuyuların yer altından çıkardığı ağır metallerin, birinci sınıf marjinal tarım arazisi sınıfında olan ve tarım için son derece verimli ovalardan biri olarak değerlendirilen Salihli Ovası’nın topraklarını kuruttuğunu belirtiyor.

SANKO şirketi, Salihli’nin çeşitli köylerinde 17 adet JES kuyusu açılması için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusu yaptı. Daha önce açılan davalarda alınan bilirkişi raporları, JES’lerin Salihli Ovası için ne kadar zararlı olduğunu birçok kez ortaya koysa da, Manisa Valiliği tarafından “ÇED Gerekli Değildir” kararı verildi.

Salihli Çevre Derneği ile sekiz vatandaş, bu karara karşı çıkarak Manisa 2’nci İdare Mahkemesi‘nde iptal davası açtı.

‣ Salihli’de zafer JES’e karşı direnenlerin oldu 
‣ Manisa Salihli’de JES tepkisi: Kükürt solumak istemiyoruz!

Çevre gönüllülerine destek çağrısı

Davacıların avukatı Yıldıray Çıvgın, iptal davası kapsamında 27 Nisan’da saat 09.00’da bilirkişi heyeti tarafından keşif gerçekleştirileceğini aktararak bu keşfin duyurulması, halkın bilgilendirilmesi ve dayanışma gösterilmesinin önemine vurgu yaptı.

Çıvgın, “Biz çevre gönüllüleri olarak Salihli’nin, Ege’nin ve tüm ülkemizin güzel doğasını savunmaya devam edeceğiz” diyerek çevre savunucularını 27 Nisan’da JES’lere dur demeye çağırdı ve “Tüm çevre gönüllülerinden bu keşfimize dayanışma göstermesini keşfimizde bizi yalnız bırakmamasını rica ediyoruz” dedi.

Av. Yıldıray Çıvgın şunları kaydetti:

“Başta Salihli olmak üzere tüm Ege doğası, ülkemizin tarihinde görülmemiş bir saldırı altındadır. İktidar destekli şirketlerin rant sağlaması adına, çocuklarımızın geleceği tehlikeye atılmaktadır. Biz daha önce de yaptığımız gibi gücümüz yettiğince doğamızı savunmaya devam edeceğiz. Tüm vatandaşları da ülkemizin güzide topraklarını savunmaya davet ediyoruz.”

‣ Salihli’de JES protestosuna saldırı: 26 gözaltı, CHP’li vekil ve üç asker hastanelik
‣ Salihli’de jeotermal enerji santraline karşı düdüklü eylem
‣ Salihli diken üstünde

You may also like

Comments

Comments are closed.