Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Salihli’de JES faaliyeti, jandarma korumasında yeniden başladı

0

Manisa’nın Salihli ilçesinde kurulmak istenen JES için, protestolara sert müdahale ve yargı kararının beklenmesi yüzünden bir haftadır bekleyen çalışmalara yeniden başlandı. Şirket, santrali yapmak istediği Hacıbektaş Köyü’ne jandarma ve polis eşliğinde tırlarla girerek, sondaj kuyularını açıyor.

Manisa’nın Salihli ilçesinde kurulmak istenen jeotermal elektrik santraline karşı, yöre halkı ve sivil toplum örgütü üyelerinin tepkisi üzerine bir haftadır bekleyen faaliyetler yeniden başladı. Bölgeden edindiğimiz bilgilere göre Hacıbektaş Köyü’ne giden yolda, jandarma ve polis özel kuvvetlerin eşliğinde inşaat malzemesi yüklü tırların beklediği ve sırayla inşaat alanına yönlendirildiği bildirildi. Bin kadar jandarma ve polisin yığınak yaptığı köyde ise adeta kuş uçurulmuyor.

JES çalışmalarına başlayan SANKO şirketinin okulların ve evlerin hemen dibindeki bir alana santral kurmak için “ÇED Gerekli Değildir” belgesi verildiğini öğrenen halk 2 Ocak’tan beri direniyor. Tepkiler karşısında firma sondaj kulelerini sökerek, bazı araçları alandan çekmişti. Aylardır sessiz bir şekilde bekleyen konu geçtiğimiz günlerde şirketin alana yeniden iş makinelerini sokmak istemesi üzerine hareketlendi; yollara dökülen köy halkına yapılan jandarma ve polis saldırısı sırasında 40’a yakın kişi gözaltına alındı, iki CHP’li milletvekili ve çok sayıda köylü yaralandı.

Aynı gün,  köylülerin avukatları da Manisa İdare Mahkemesi’ne başvurarak, daha önce yaptıkları ‘yürütmenin durdurulması’ başvurusunun, telafisi imkansız zararlar doğabileceği gerekesiyle, acilen gündeme alınmasını istedi.

Köy halkı ve avukatları mahkemenin kararını beklerken, dün, onlarca jandarma ve polis tarafından kuşatılan Hacıbektaş Köyü’nde çalışmalar yeniden başladı. Salihli Çevre Derneği Başkanı ve davanın avukatı Seçil Ege Değerli, dün yaşananları şöyle anlattı: “Dün sabah köyden haber geldi. Jandarma ve çevik kuvvet polislerinin kuşattığı köydeki inşaat alanına iş makinaları taşınmaya başlamış. Köylüler,  köye giriş çıkışların da engellendiği anlattı. Akşam saatlerinde köye gidebildiğimizde, Ankara-İzmir asfaltı boyunca bekleyen onlarca tır’ın jandarma eşliğinde sırayla alana girdiğini gördük. Şirket, hukuksuz biçimde çalışmaya başladı.”

Bugün sondaj kuyularından birinin kurulumunun tamamlanacağını öğrendiklerini anlatan Değerli, mahkemeden acilen bekledikleri kararla ilgili de şöyle konuştu: “İdare Mahkemesi, ‘ÇED gerekli değil’ kararını veren Manisa Valiliği’nden eksik belgeleri tamamlamasını istemiş. 15 günlük bir süre vermişti mahkeme, bunun bir haftası geçti. Bu hafta içinde yürütmenin durdurulması yönünde bir karar çıkmasını bekliyoruz.”

Şirket, geçen hafta gerçekleşen olaylı protesto sonucunda, özel mülkiyet alanında açtığı yolu kullanmaktan vazgeçip inşaat alanına ulaşmak için yeni bir yol açmaya başlamıştı. Bu yeni yolun da imar planlarına aykırı olduğunu söyleyen Değerli, açılan yeni yol üzerindeki yıllanmış çam ve ceviz ağaçlarının kökünden söküldüğünü anlattı: “Yürütmeyi durdurma talebimizin gerekçesi, geri dönülmez zararların oluşmasını engelleyebilmekti. Sökülen ağaçlar da bunun bir parçası. Okul ve özel mülkiyete tabi iki alanın arasındaki, yeşillik vadi olan bir alanda yeni bir yol açmaya çalışıyorlar. Bu da tamamen hukuksuz. Kamunun yetkileri, özel şirketlerin ihtiyaçları doğrultusunda onlara devredilmiş durumda. ”

5 Eylül’de eylem çağrısı

Salihli Çevre Derneği öncülüğünde sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerle birlikte 5 Eylül, saat 18.00’de Salihli Demokrasi Meydanı’nda kitlesel bir basın açıklaması yapılacak. Çağrı metninde “Kazdağları, Çal Dağı, Murat Dağı, Munzur Yaylaları, Karadeniz’in dereleri, Salihli’nin üzüm bağları, ülkemizin her tarafı madenler, taş ocakları, JES’ler, HES’ler ile kuşatılmış ölümcül bir abluka altında. Susarsak, karşı durmazsak, yaşamımızı, geleceğimizi aç gözlü şirketlerin ellerine teslim etmiş olacağız” denildi. Çağrıda herkes, ülkenin ormanlarına, topraklarına, derelerine, dağlarına olan insanlık borcunu ödemek üzere dayanışmaya davet edildi.

Ekoloji Birliği de bir açıklama yaparak, jandarmanın şirketin özel güvenlik birimi gibi davranmasını protesto etti. “Tüm bileşenlerimizle Salihli Hacıbektaşlı halkının yaşam alanlarını koruma mücadelesinin yanındayız” diyen Ekoloji Birliği, JES’in herkese zarar vereceğine dikkat çekerek devlet kurumlarına ve jandarmaya “Kendi celladınızı korumayın” çağrısında bulundu.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.