Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Salda’nın kaderi haftaya belli olacak

0

Salda Gölü’ne yapılmak istenen Millet Bahçesi projesi için ihale dün yapıldı. Ancak birden fazla teklif alındığı için sonuçlar bir hafta sonra açıklanacak.

Burdur’da bulunan, doğal güzellikleriyle ünlü Salda Gölü’ne yapılmak istenen ve iptali için yargıya taşınan Millet Bahçesi projesinin ihalesi bugün yapıldı. İhaleye birden fazla firmanın katıldığı ve tekliflerin alındığı öğrenildi. Alınan tekliflerin değerlendirilerek, sonucun bir hafta sonra açıklanacağı belirtildi.

Salda Gölü çevresine, Millet Bahçesi projesi kapsamına 1 kıraathane binası, 1 sağlık birimi, 2 yönetici birimi, 2 satış birimi, 1 oturma birimi, 1 mutfak birimi, 1 bulaşıkhane, 2 kafe, 2 mescit, 6 büfe, 4 giyinme-soyunma birimi, 4 WC inşa edilmesi öngörülüyor.

İhaleye yedi firma teklif verdi

Burdur İli Yeşilova İlçesi, Salda Gölü Millet Bahçesi ve Millet Bahçesine Ait Sosyal Donatılar İnşaatları İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi ihalesi 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun 19’uncu maddesinde belirtilen “Açık İhale Usulü” ile dün gerçekleştirildi. TOKİ‘nin İstanbul Halkalı’da bulunan ek hizmet binasında saat 15.00’da yapılan ihaleye yedi istekli firma teklif verirken, değerlendirme sürecinin ardından kazanan firma ile sözleşme imzalanıp millet bahçesinin yapımına başlanacak.

Şubat ayında Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Salda’ya gelerek, “Burayı birinci derecede doğal sit alanından çıkartıp Özel Çevre Koruma Bölgesi haline getireceğiz” demişti. Ardından ‘Yapılaşma yok’ diyen Bakan, açıklamasında ‘Salda Gölü’nün kenarında yaya yolları, yürüyüş yolları, bisiklet yolları, otoparklar, vatandaşların konaklayacağı bungalovlar ama bunun yanında da geniş kafeteryalar yapacağız. Salda artık festivallerin yeri olacak’ ifadelerini kullanmıştı.

Salda dünyanın en derin ikinci gölü; turkuaz renge sahip, dünyanın üçüncü gölü. Yaşayan bir göl olan Salda, endemik balık türlerine ve 110 kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

Dava açıldı, imza kampanyası sürüyor

Türkiye’nin Maldivleri sayılan göl hakkındaki ihaleye ilişkin önceki gün CHP Burdur İl Başkanlığı tarafından Yeşilova Salda Halk Plajında “Salda’ya Dokunma” başlığıyla eylem yapılmıştı. İhalenin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle de Yeşilovalı beş kişi adına Isparta İdare Mahkemesi’ne dava açıldı. Davanın avukatlarından Münip Ermiş, projenin toplamda 140 bin 496 metrekarelik iki alanı kapsadığını açıkladı.

Birinci alanın, Salda Gölü’nün güneydoğusundaki Kayadibi’nden başlayıp Yeşilova ilçe merkezinden Yeşilova belediyesine ait halk plajını da içine alarak orman kampına kadar uzadığını belirten Ermiş, ikinci kısmınsa kamuoyunun ‘Saldivler‘ ya da ‘Maldivler‘ diye adlandırdığı Salda köyü sınırındaki beyaz kumsal ve turkuaz rengin en yüksek olduğu bölgeden Doğanbaba köyüne kadar olduğunu söyledi.

İmza sayısı şimdiden 100 bini geçti

Diğer yandan projeye karşı çıkan CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker’in change.org.tr üzerinden başlattığı imza kampanyasına 100 bini aşkın kişi destek verdi. Kampanyada şu ifadeler kullanıldı: “Önümüzde Uzungöl gibi çok kötü bir örnek bulunmaktadır. Türkiye’nin en güzel doğa harikalarından biri olan Trabzon ilinin simgesi Uzungöl’ün çevresindeki yapılaşma nedeniyle nasıl kirlendiği ve manzarasının yok olduğu herkesin malumudur. Salda Gölü’nün çevresinde yapılacak olan bir yapılaşma, gölün tüm orjinalitesini ve doğal yapısını bozacaktır. Salda Gölü çevresinde herhangi bir yapılaşma, doğa katliamına yol açmakla eşdeğerdir. Millet bahçesi adı altında yapılması planlanan proje derhal durdurulmalıdır.”

Kampanyayı imzalamak için tıklayın

 

You may also like

Comments

Comments are closed.