Salda Gölü: Endemik bitkiler çapalandı, göl insan akınına uğradı

Burdur Yeşilova‘da yer alan Salda Gölü‘nde millet bahçesi yapılan bölgede, gölün endemik bitkilerinin yok edildiği bildirildi. 

Mars’a ışık tutması beklenen Salda Gölü’nün endemik bitkilerinin çapalanarak yok edildiğini duyuran Salda Gölü Koruma Derneği tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İplerle böldükleri alanlara Salda Gölü çevresine ait olmayan ağaçlar ve bitkiler dikilerek doğal yapı bozuldu.”

Fotoğraf: Salda Gölü Koruma Derneği

‘Salda Gölü için tam koruma istiyoruz’

Salda Gölü ve çevresinde 61 familyaya ait 301 sucul ve karasal bitki türü bulunduğunun aktarıldığı açıklamada, bölgede dokuz farklı endemik ve nesli küresel ölçekte tehlike altında olan bitki türünün de barındığı belirtildi.

Kolaj: Salda Gölü Koruma Derneği

1. derece  doğal sit alanı olan ve eski belediye plajı olarak bilinen yerde yok edilen endemik bitkilere ilişkin olarak dernek tarafından yapılan açıklamada “Salda Gölü için tam koruma istiyoruz” denildi. 

Fotoğraf: Salda Gölü Koruma Derneği

Salda insan akınına direnirken…

Salda’nın tek sorunu çapalanan bitkiler değil, göl aynı zamanda insanların akınına da uğruyor. 

Dernek tarafından dün bölgede 10 Temmuz’da yaşanan ziyaretçi akını paylaşıldı. Görüntülerde gölde ve çevresinde yüzlerce insanın olduğu görülüyor. 

Derneğin konuya ilişkin paylaşımında “Bugün 10 Temmuz 2022 Salda Gölü kirletilmeye devam ediliyor. Salda Gölü; su seviyesi, su temizliği, göl ve çevresindeki doğal yaşam korunmalıdır. Beyaz kumlara basılmasın. Gölde suya girilmesin” denildi. 

Bu uyarı ilk defa yapılmıyor. Senelerdir göldeki insan akınına karşı uyarılar yapılıyor. 

Mart 2021’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı‘na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü ‘Salda Gölü ziyaretçi taşıma kapasitesinin belirlenmesi’ çalışması sonuçlarına göre yılda 1.5 milyon olan ziyaretçi sayısının 570 bine düşürüleceği duyurulmuştu.

Salda’nın başına gelmeyen kalmadı

Bakanlık tarafından 1 Ağustos 2020’den itibaren dumansız hava sahası ilan edilen ve çevresinde sigara içilmesinin yasaklandığı Salda Gölü halk plajı sahiline nargilelerle girilmişti.

Bayram tatilinde sigara içmenin ve çamur banyosu yapmanın yasaklandığı Salda Gölü’ne gelen ziyaretçilerden nargile içenler oldu.

Ekolojik olarak oldukça hassas bir yapıda olan Salda Gölü bayram tatilinde gelen ziyaretçi yoğunluğunu kaldıramamıştı ve bazı bölümlerinde sular 50 metre çekilirken kıyılarda ise balçık oluşmuştu.

Fotoğraf: Salda Gölü Koruma Derneği

Ancak Temmuz 2021’de bayram tatilinde sigara içmenin ve çamur banyosu yapmanın yasaklandığı Salda Gölü’ne gelen ziyaretçilerden nargile içenler oldu. Halk plajına gelen yüzlerce ziyaretçi çamur banyosu yaptı.

Salda Gölü’nün son durumunu, yapım çalışmaları süren Millet Bahçesi’ni ve bungalov evleri ANKA görüntülemiş, gölün Millet Bahçesi yapılan bölümündeki beyaz renkli kumların renginin değiştiği, Milli Park kıyılarındaki kumların ise doğal rengini koruduğu görülmüştü.

Bakanlık Salda Gölü’ndeki renk değişiminin ‘polenlerden kaynaklandığını’ iddia etmişti. Haziran 2021’de ise kanalizasyon atıklarının Salda Gölü’ne karıştığı iddiası üzerine bölgede inceleme yapan Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı, atık karışmasının mümkün olmadığını, gölü ineklerin kirlettiğini öne sürmüştü.

Son olarak Mayıs 2022’de “Millet Bahçesi” olarak duyurulan alanın işletmesinin Subartu isimli özel şirkete verildiği ortaya çıkmıştı.

TOKİ Finansman Daire Başkanı Ayhan Karaca, şirketin burayı yıl sonuna kadar işleteceğini aktardı ve “Oradaki tüm harcamalarını kendileri yapıyorlar, gelirleri topluyorlar. Yıl sonu itibariyle de mahsuplaşıp, tüm şeyimizi alıp Emlak Yönetim olarak devam edeceğiz” dedi.

“Millet Bahçesi”nin yapıldığı alana ücreti karşılığında girildiği ve kişi başı giriş ücretinin 10 TL olduğu görülmüştü. Girişe, turnike ve bariyerler konulmuştu.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete