DünyaManşet

Şaka gibi: Assange’a elektronik kelepçeli serbestlik

0

Wikileaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange’ın bugün Londra’da gerçekleşen duruşmasından kefaletle serbest bırakılması kararı çıktı.

Mahkeme, geçen hafta gözaltına alınan Assange’ın ilk duruşmasında yaptığı tahliye talebini reddetmiş ve gözaltı durumunun devamına karar vermişti. Bugünkü duruşmada ise Assange’in kefaletle serbest bırakılma talebi kabul edildi.

Ancak İsveç makamlarının karara itirazı sebebiyle Assange’in tutukluluğu henüz sona ermedi. İtirazı değerlendirecek İngiliz mahkemesi kararını 48 saat içinde alacak ve Assange bu süreyi nezaret altında geçirecek.

Assange’in avukatı Mark Stephens müvekilinin davasının adeta bir şova dönüştüğünü söyledi.

Kararın şartları

Westminster Asliye Hukuk mahkemesinin bugün aldığı karara göre Assange 380 bin dolar kefaletle serbest bırakılacak. Bu miktarın Assange’in destekçileri tarafından karşılanması bekleniyor. Wikileaks kurucusunun tutuksuz olarak yargılanmasına 11 Ocak 2011’ta devam edilecek.

Mahkemenin kararına göre Assange pasaportunu İngiliz polisine teslim edecek ve yargılanması süresinde ülke dışına çıkma talebinde bulunmayacak.

Ayrıca Assange mahkemeye tebliğ ettiği ev adresinden çıkmayacak. Assange’in salıverilmesinin bir diğer koşulu her akşam kayıtlı olduğu polis merkezine düzenli aralıklarla rapor verme mecburiyeti.

Bir başka koşul ise Assange’ın ayak bileğine elektronik kelepçe takılması.

Julian Assange’ın yargılandığı Westminster Asliye Hukuk mahkemesi önünde Assange destek olmak üzere birçok gösterici toplandı. Ayrıca çok sayıda basın mensubu ve İngiltere’nin birçok ünlü ismi de mahkeme salonunun önündeydi. (BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.