Hafta SonuManşet

SahneHal’de 3 ay

0

SahneHâl 1 Eylül’den itibaren yeni sezona merhaba diyor. 5 gruba toplam 12 farklı gösteriyle kapılarına açan SahneHâl bu üç aylık süreçte toplam 83 kez “perde!” diyecek.

SahneHal, geçtiğimiz sezonun ödüllü genç yazarlarından Özer Arslan (Direklerarası Tiyatro Ödülleri Umut Veren Genç Tiyatro “Eksik”) , Cem Uslu (Direklerarası Tiyatro Ödülleri Canlandırmada Bütünlük Ekip Tiyatrosu) ve Ebru Nihan Celkan’ın (Direklerarası Tiyatro Ödülleri En İyi Yazar)  yeni oyunlarından Dostoyevski’nin Suç ve Cezasına uzanan geniş bir repertuvar sunuyor.

TiyatroHâL’den 5 Oyun

Doğrular

Avrupa felsefesini derinden etkileyen Albert Camus, Doğrular oyununda insan hayatının herhangi bir ideal uğruna feda edilmesi sorununu ele almaktadır. Bu bağlamda Çarlık Döneminde Rusya’da yaşanmış bir olaydan yola çıkarak evrensel ve zamansız bir hikaye oluşturmuştur.

Yaka Beyaz

İKSV’nin düzenlediği 18. İstanbul  Tiyatro Festivalinde Özer Arslan’ın yazıp yönettiği, Merve Engin, Serkan Altıntaş ve Mert Asutay’ın rol aldığı Yaka Beyaz bir plaza çalışanın mahreminden taşralı ve şehirli olma kavramlarını sorguluyor.

Turnike

Kurbanın ve failin, sorgulayanın ve sorgulananın yer değiştirdiği “Turnike” çarkı, bu kez “pedofili” ekseninde dönecek.

Eksik

TiyatroHâl’in ödüllü oyunu Eksik 3. sezonunda yeni oyuncularıyla seyirciyle buluşmaya devam ediyor. Çek Cumhuriyeti’nde düzenlenen Setkani/Encounter tiyatro festivalinde en iyi yönetmen ödülünü alan geçtiğimiz yıl da Direklerarası Jürisinden ümit veren tiyatro ödülünü alan oyun yaşanmış gazete haberlerinden yola çıkarak toplumsal atalet üzerine eleştiriler getiriyor.

Cadılar (Çocuk Oyunu)

Roald Dahl’ın çocuk kitabından esinlenerek hazırlanan bu oyunda çocuklara gerçekle gerçeküstünün karıştığı fantastik bir dünya kuruluyor. Işık oyunları, animasyon film ve canlı performansın içi içe geçtiği oyunda seyirci sahnedeki fantastik dünyaya kendini kaptıracak ve bu dünyanın farklı öğelerini zihninde birleştirerek oyuna katılacak.

EKİP’ten İki Oyun: Largo Desolato Ve Parti

Largo Desolato

Çok boyutlu ve ürkütücü bir baskı mekanizmasının kıskacında ezilen bir aydının (!) kimlik bunalımını gözler önüne seren, Ekip’in ödüllü oyunu  Largo Desolato ikinci sezonunda seyircisiyle buluşmaya devam ediyor.

Parti

EKİP, prömiyerini 18. İstanbul Tiyatro Festivali’nde gerçekleştirdiği yeni oyunu “Parti”yi sahnelemeyi yeni sezonda da sürdürüyor. Yıllar sonra bir araya gelen 6 sıkı dostun kişisel tarihlerine olan yolculuklarını tanıklık ediyor, insan zihni ve dilindeki tarihe güveni sorguluyoruz.

BuluTiyatro: “Tetikçi” ve “Nerde Kalmıştık?”

Tetikçi

BuluTiyatro, Tetikçi adlı oyunu Ekim ayından itibaren her ayın ilk Pazar günü sahneye koyuyor.

“- Katiller neye benzer?

– Denge meselesi… Bugün onlar yarın siz.

– Uyuşturucudan beterdir kan kokusu, torbacıdan alamazsın, kendin üretir ürettiğini tüketirsin.”

Ebru N. Celkan’ın yazdığı ve sahnelenen üçüncü tiyatro oyunu olan TETİKÇİ’de Deniz Celiloğlu, Barış Gönenen, Güney Zeki Göker, Fatih Özkan, Özge Ertem, Gülce Oral, Ararat Mor, Aslıcan Kortan oynuyor.

Nerde Kalmıştık?

Geçtiğimiz sezon Tetikçi oyunuyla derin devlet, erkeklik ve kahramanlık kavramlarını sorgulayan ve sorgulatan BuluTiyatro, yeni sezonda bu kez de Mirza Metin’in yönetmenliğinde askerlik ve savaş deneyiminin birey ve toplum üzerindeki etkilerini tartışmaya açıyor.

Yeni sezonda 4. oyununu sahnelemeye hazırlanan Ebru Nihan Celkan, savaşın sosyo-kültürel sonuçlarının bireyler ve aileler üzerinde yarattığı gerginliği ve bu gerginliğin şiddete dönüşmesini irdeliyor ve “Nerde Kalmıştık?” diye soruyor.

Yabancı Sahne’den Suç Ve Ceza

Dostoyevski’nin ölümsüz eseri Suç ve Ceza, bu kez üç kişiyle sahnede yerini alıyor. St Petesburg’da geçen bu cinayet öyküsü, XVIII. yüzyıl Rusya’sının kokuşmuşluğundan nefret eden Raskolnikof’un, kendi varoluş nedenini sorgulamasından yola çıkıyor. Oyun; eseri çok iyi bilen seyircilere dahi,özgün uyarlama ve sahneleme biçimiyle  bir çok sürpriz sunuyor.

(Yeşil Gazete)

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.