Kültür-SanatManşet

Sahnede şaşırtan “yabancılaşma”

0

Bakırköy Belediye Tiyatrosu 26 Ocak akşamında sahnelenirken oyununun yönetmeninin protestosuna sahne oldu. Yönetmen Mehmet Ergen, sahneye fırlayıp oyunu kesti ve seyircilere tiyatro yönetimini şikayet etti.

Bakırköy Belediye Tiyatrosu, Müşfik Kenter’in vefatıyla boşalan Genel Sanat Yönetmenliği’ne atanan Kadriye Kenter’in, “Carrar Ananın Silahları” oyununa yönetmenin ve ışık tasarımcısının haberi olmadan yaptığı reji değişikliklerine yönelik Mehmet Ergen’in, oyunun ortasında sahneye çıkarak protesto etmesi ile şaşırttı.

Tiyatrodergisi.com.tr’de Pınar Besen’in haberine göre yönetmen Mehmet Ergen, 20. dakikada sahneye fırlayıp oyunu kesti ve seyircilere tiyatro yönetimini şikayet etti. Ergen, Genel Sanat Yönetmeni Kadriye Kenter’in kendisine haber vermeden oyunda reji değişiklikleri yapmasını kınadı.

Mehmet Ergen’in sahneye çıkmasıyla birlikte 6-7 görevlinin salona girerek olayı izlemeye başladıkları, zaman zaman da seyirci gibi müdahalede bulundukları gözlendi.

Mehmet Ergen konuşmasına, oyunun bir Brecht oyunu olduğunu söyleyerek başladı. Yaptığının da bir tür yabancılaştırma olduğunu vurguladı. Sahnede o sırada Carrar Ana’yı oynayan Munis Düşenkalkar, dayıyı oynayan Alper Kut, evin oğlunu oynayan Muhammet Çakır ve pederi oynayan Levent Tülek vardı.

Mehmet Ergen, CHP’li bir belediyenin bir tiyatrosunda olunduğunu ifade ettikten sonra, bu tür bireysel değişikliklerin olmaması gerektiğine vurgu yaptı. Kadriye Kenter için de oldukça ağır eleştirilerde bulundu.

“Zengin Mutfağı” oyununda olanlar ve oyunun başına gelenlerle ilgili göndermede bulunduktan sonra, oyuna devam edilip edilmemesine izleyicilerin karar vermesi gerektiğini, belki de beş dakika ara verilmesinin daha iyi olacağını söyledi.

Bu sırada görevliler “oyun devam etsin” diye bağırdı; izleyicilerden tepki ya da ses çıkmadı.

Mehmet Ergen, bunun yönetmene yapılmış bir hakaret olduğunu ve bir daha BBT’de oyun sahnelemeyeceğini söyleyerek dışarı çıktı.

Oyuna devam etmeye karar verildi. Mehmet Ergen sahneye çıktığı sırada Peder ile Carrar Ana sahneye dışarıdan yeni girmişlerdi.

Tekrar çıkıp oradan başlayalım dedi Alper Kut, bu sırada seyircilerden birkaçı belki de beş dakika ara vermenin iyi olacağını söylediklerinde Alper Kut, “biz profesyoneliz” diye yanıt verdi ve oyun kaldığı yerden devam etti.

Radikal Gazetesi’nde İpek İzci’nin görüşünü aldığı Ergen olayı şöyle anlatıyor. “Oyun ortada oynanıyordu, sahne kısmında da seyirci vardı. Bir kere onu iptal etmiş, tek tarafa koymuşlar. Oyun silahları evinde saklayan, kocasını İspanya Savaşı’nda yitirmiş bir kadının o silahları cepheye vermemesi ve oğullarını da savaşa göndermemesiyle ilgili… Evde silahlar var ve bu silahlar aranıyor. Bizim gizli bir bölmemiz vardı, zeminin altından tahtalar çıkarılıyordu. Yeni Genel Sanat Yönetmenimiz Kadriye Hanım ‘Bu oyunda bir sandık olması lazım ki içine silahları koymalı’ demiş. Bunun üzerine oyuna bir sandık konmuş. Zaten başka birşey yok sahnede, bir ocakla kapı… Ben de oyunun “Nereye sakladınız?” denildiği bölümde sahneye girdim ve Brechtien oyunlarda böyle yabancılaştırmaların doğal olduğunu; bunun da bu dekorla yeni bir yaklaşım olabileceğini söyledim ve seyirciye ‘Sizce silahlar nerede?’ diye sordum. Onlar da sandığı gösterdi. Ben de ‘Bu kadar bariz bir şekilde konulursa, tabii ki anlaşılır’ dedim. Sandığı açtım, silahları gösterdim ve üzüntümü dile getirdim. Özellikle hükümetin tiyatroya bu kadar kötü davrandığı bir dönemde CHP ’nin bir belediyesinde medar-ı iftiharımız bir tiyatroda böyle birşey yapılmasının çok hoş olmadığını söyledim ama izleyiciler kalkıp tiyatoya gelmiş, ‘İsterseniz devam edin’ deyip salondan ayrıldım.”

İpek İzci, Kadriye Kenter’in konuyla ilgili görüş vermek istemediğini belirtiyor.

Radikal, Tiyatro Dünyası

You may also like

Comments

Comments are closed.