Sağlıkta şiddet protestosuna polis şiddeti

Ankara'da Sağlıkta Şiddeti Önleme Günü için basın açıklaması yapmak isteyen eylemcilere polis müdahalede bulundu. Gözaltına alınan 5 kişi serbest bırakıldı. 

Ankara Dışkapı Hastanesi önünde “Sağlıkta Şiddeti Önleme Günü” için basın açıklaması yapmak isteyen Türk Tabipler Birliği (TTB), Ankara Tabip Odası (ATO), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyelerine polis şiddet uygulayarak 5 kişiyi gözaltına aldı.

Eylemciler, kalkanlarla itilerek hastaneden çıkartılırken, bazılarının yerlerde sürüklendiği görüldü. Polisle yaşanan arbade sonucunda basın açıklaması okunamadı. SES Ankara Şube Başkanı Hüsnü Yıldırım, DİSK Emekli Sen eski başkanı Veli Beysulen, Dev Maden-Sen Örgütlenme Uzmanı Muhammet Alkış ve Doktor Rıza Özbek gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar daha sonra serbest bırakıldı.

Ankara Tabip Odası: Şiddeti önlemek için adım atılmıyor

Ankara Tabip Odası daha sonra yaptığı açıklamada, sağlık hizmetinde yaşanan şiddeti önlemek için iktidarın hiçbir ciddi adım atmadığını söyledi. Sağlıkta yaşanan şiddetin inkar edildiği ve şiddete maruz kalan sağlık emekçilerinin suçlandığı belirtilen açıklamada özetle şu ifadeler kullanıldı:

Yılda en az bir hekim ya da sağlık çalışanının ölümüne, yüzlercesinin yaralanmasına ve binlercesinin sözlü ya da fiili tacizine dönüşen şiddete karşı şekilsel ve kararlılık içermeyen adımlarla oyalama yoluna gidildi. Sağlık hizmeti sunarken şiddete uğrayan, öldürülen, bıçaklanan, kafasında mermer kırılan, tekmelere maruz kalan, küfür ve hakaret edilen hekimlerin ve sağlık çalışanlarının arkasından timsah gözyaşları döktüler. ‘Oy kaybederiz’ kaygısıyla her beklentilerinin anında ve talep ettikleri biçimde karşılanmasını isteyenlerin sırtını sıvazladılar.

Fotoğraf: Ankara Tabip Odası

‘Cinayet ortamı sıradanlaştı’

80 milyon nüfuslu ülkede 120 milyon kişinin acil servislere gittiği yanlış kurgulanmış bu sistemde kendi hastasının ve yakınlarının beklentileri karşılanmadığı anda acil servisleri savaş alanına çeviren, cinayet işleyebilen, sağlık çalışanlarının yanı sıra sedyede yatan başka hastaların bile ölümüne yol açan bir cinnet ortamı sıradanlaştı. Ne bir Aile Sağlığı Merkezi‘nde ne de herhangi bir hastane ortamında sözel ya da fiili şiddete hiç kimsenin kalkışamayacağı, şiddete sıfır tolerans gösterileceğine dair caydırıcı, sonuç alıcı ve somut adımların atılması artık zorunluluktur.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR