İklim KriziManşet

Sağlık uzmanları uyardı: Sıcak dalgalarından kaynaklı ölümler artıyor, önlemler yeterli değil

0
Fotoğraf: Yui Mok/PA

Birleşik Krallık’taki sağlık uzmanları yaptıkları açıklamada ülkenin vatandaşlarını her geçen yıl daha da artan sıcak dalgaları tehdidinden koruyamadığını söyledi.

İklim krizinin doğrudan etkisi olarak sıcak hava dalgaları daha da sıklaşıyor. En çok etkilenenler arasında ise çok genç olanlar, yaşlılar ve astım gibi kronik rahatsızlığı olan kişiler yer alıyor.

Met Office geçtiğimiz hafta fabrikalardan, enerji santrallerinden ve taşıtlardan kaynaklanan sera gazı emisyonları devam ettikçe yıllık ortalama küresel sıcaklığın önümüzdeki beş yıl içerisinde sanayi öncesi döneme kıyasla 1.5 derece üzerine çıkma ihtimalinin yüzde 40’tan fazla olduğunu açıkladı.

‘Sorun daha da kötüleşecek’

Birleşik Krallık İklim Değişikliği Komitesi (CCC) üyesi Julia King, “Mevcut evlerin çok yüksek bir oranı, normal bir yaz ayında zaten aşırı ısınıyor” ifadelerini kullandı.

The Guardian’ın aktardığına göre 2018 yazında, o yılki sıcak hava dalgasının yaklaşık 2 bin 500 kişinin ölümüne neden olduğunu hatırlatan King, “Artık bu olaylardan daha fazlasına sahip olacağımız konusunda gerçek bir olasılık var. Ancak tehdidin üstesinden gelmek için yeterli bir şey yapmıyoruz” dedi.

CCC’nin evleri ve bakım evlerini sıcak hava dalgalarının kötü etkilerinden korumak için alınması gereken önlemleri anlattığını dile getiren King, sorunun ele alındığına dair çok az işaret olduğunu söyledi.

Fotoğraf: Shutterstock

‘Plan bariz şekilde yetersiz’

Birleşik Krallık için 2004 yılında Sıcak Dalgası Planı (NHS) oluşturulmuştu ancak Grantham İklim Değişikliği ve Çevre Araştırma Enstitüsü politika direktörü Bob Ward tarafından “bariz şekilde yetersiz” olarak nitelendirilmişti.

Ward Başbakan’a yazdığı bir mektupta “Yaz sıcak dalgaları Birleşik Krallık’ta son birkaç yılda binlerce insanı öldüren doğal bir afet. Sıcaklık risklerini yönetmek için daha iyi bir strateji oluşturularak birçok hayat kurtarılabilirdi” ifadelerini kullandı.

2050 yılına kadar ülkede bugün olduğundan üç kat daha fazla sıcaklığa bağlı ölüm görebileceği tahmin edildiğini belirten King, “Bu, İklim Değişikliği Komitesi’nin 10 yıl önce konuyla ilgili ilk raporlarını hazırladığından beri tartıştığı bir şey, ancak çok az ilerleme gördük” ifadelerini kullandı.

‘Enerji verimliliği önlemleri riski artırabiliyor’

London School of Hygiene and Tropical Medicine’den Profesör Paul Wilkinson, enerji verimliliği için alınan önlemlerin aşırı ısınma risklerini artırabildiğine dikkat çekti:

Çok fazla yalıtımınız var ve konut sızdırmaz hale geliyor, bu nedenle bir sıcak hava dalgası sırasında ısının dağıtılması zorlaşıyor. Sorun oldukça şiddetli hale gelebilir. Kışın evleri sıcak tutmamız gerekiyor ama bu yazın serin kalmasını sağlayacak şekilde yapılmalı.”

Fotoğraf: Shutterstock

‘Yeni evlerde bu adımlara öncelik verilmiyor’

Bu tür bir soğutmaya izin verecek önlemler arasında panjurlar, kepenkler ve yeterli havalandırmanın yanı sıra gölge sağlayan ağaçların – özellikle şehirlerdeki – korunması da yer alıyor. Ancak, uzmanlar Birleşik Krallık’ta inşa edilen yeni ev ve projelerde bu adımlara öncelik verilmediğini iddia ediyor.

Sorunun koronavirüs salgını nedeniyle de kötüleşebileceği uyarısında bulunan King, “Pandemi sona erdikten sonra, muhtemelen çok daha fazla insan evden çalışacak ve çoğu evi -özellikle geceleri aşırı derecede sıcak olabilen şehirlerde- serin tutmak kolay değil. Dolayısıyla önümüzdeki birkaç yıl içinde sorunun daha da şiddetlenmesi muhtemel” dedi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.