Doğa MücadelesiManşet

Sağlık mı EXPO mu, Çevre Komisyonu hangisine hizmet ediyor?

0

Çevre Komisyonu İzmir Gaziemir’deki radyoaktif atık skandalını incelemeyi reddetti. Komisyonun bu tavrının arkasında İzmir’in EXPO adaylığının olumsuz etkilenebileceği kaygısının yattığı düşünülüyor. Ulaştırma Bakanı Yıldırım’ın da benzer kaygılar taşıdığı bilinmekte.

Basında çıkan haberler nedeniyle bir süredir gündemde olan İzmir Gaziemir’deki kurşun fabrikasının yarattığı radyoaktif ve kimyasal kirlilik skandalıyla ilgili olarak CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü yaşanan skandalı üyesi olduğu TBMM Çevre Komisyonu’nun incelemesi talebinde bulundu. Komisyon Köprülü’nün talebini reddetti.

Gaziemirdeki radyasyon skandalı Radikal Gazetesi’nden Serkan Ocak’ın haberi ile gündeme gelmiş Yeşiller ve Sol Gelecek eş sözcüsü Arif Ali Cangı’nın yaptığı suç duyurusunu müteakip ilgili firma hakkında soruşturma açılmıştı.

Radikal Gazetesi’nden Rifat Başaran’ın haberine göre talebin İzmir’in EXPO adaylığı sürecinde ‘kötü izlenim yaratmamak’ amacıyla yazının reddedildiği kulislerde konuşulmakta. AKP İstanbul Milletvekili ve Çevre Komisyonu başkanı Erol Kaya, Köprülü’ye verilen ret yanıtını içtüzüğe bağladı.

Komisyonun inceleme talebini reddetmesinin arkasında İzmir’in EXPO adaylığının olumsuz etkilenme kaygısının bulunduğu iddiası, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın konuya ilişkin sözleriyle birlikte düşünüldüğünde daha da kuvvetlenmekte.

Bakan Yıldırım, geçen hafta AKP Torbalı İlçe Başkanlığı’na yaptığı ziyarette konuya ilişkin sarf ettiği, “Ticarette ciddi bir atılım içine girmiş İzmir’in bir Çernobil tehdidi ile algılanması İzmir’e yapılacak en büyük zarardır. Bunu EXPO sürecinde aleyhimize kullanırlar” sözleriyle radyasyon tehlikesinden ziyade İzmir’in EXPO adaylığıyla ilgilendiğini ortaya koymuştu:

TAEK 2 yıl içinde ağız değiştirdi

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK) 2010 yılında yazdığı raporda söz konusu fabrikada radyoaktif kirlenme olduğunu belirtmesine karşın 2012’de olay yeniden gündeme gelince bu kez 30 dakikalık kısa bir incelemenin ardından fabrikanın sağlığı tehdit etmediğini açıklanması da şüpheleri arttırmıştı.

(Haber Sol, Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.