SağlıkKoronavirüs SalgınıManşetTürkiye

Sağlık Bakanlığı Covid-19 testi kriterlerini değiştiriyor

0

Şimdiye dek ‘ateş, öksürük veya solunum sıkıntısı’ şikayetleriyle hastanelere başvuranlara yapılan Covid-19 testi kriteri, son dönemde asemptomatik ya da farklı sempton gösteren kişilerde pozitif sonuçlar çıkması üzerine güncellendi. Hürriyet‘in aktardığına göre, artık ‘boğaz, baş, kas ağrıları, tat ve koku kaybı veya ishal’ belirtilerinden her biri, test için yeterli sayılacak. 

Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, konuyla ilgili şunları söyledi: “26 Mayıs’ta yayınlanan Güney Kore kaynaklı bir çalışmada, belirtisi ve temas öyküsü olmayan hastaların yüzde 2.64’ünde pozitiflik saptandı. Türkiye’de bir organize sanayi bölgesinde yapılan taramada ise bu oranın binde 3.5 olduğu açıklandı. Geçtiğimiz günlerde ülkemizdeki günlük test sayısı 58 bine yaklaştı. Bunlara tarama amacıyla yapılan testler de dahil.2

‘Hastaların yüzde 45’i belirtisiz’ 

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da şu anda dünya genelinde bulaşların yüzde 45’inin artık belirtisiz kişilerden oluştuğunun ortaya çıktığını söyledi: “Pandemi başladığında Covid-19 hastalarının yüzde 70’inde ateş, öksürük vardı. Ama bu oran ateşte yüzde 20’lere kadar düştü. Bu nedenle Bakanlığın boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrıları, tat ve koku alma kaybı veya ishal gibi belirtileri de Covid-19 vaka tanımına alması uygun olmuş. Hatta kalp ağrıları, ciltte renk değişimleri de bu belirtilere eklenebilir.” 

Türkiye’de hastalığını bilmeden yaşayan 300 bin kişi olduğunun düşünüldüğüne dikkat çeken Ceyhan, “İstanbul’da daher 100 kişiden birinin virüs taşıdığı sanılıyor” dedi. 

Hastaneler için normalleşme adımları açıklandı

Öte yandan Bakanlık normalleşme süreci kapsamında hasta ziyaretleri, ilaç raporları ve sağlık personeline ilişkin tedbirleri güncelledi. Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 81 il valiliği ile tüm sağlık kurum ve kuruluşlarına gönderilen yazıya göre yeni uygulamalar şöyle:

  • Ayrılışları durdurulan sağlık personelinin görevlerinden/işlerinden ayrılmasına bugünden itibaren izin verilmesi sağlanacak.
  • Hasta ziyareti için mesai saatleri dışında belirlenen bir zaman içerisinde, hastanede yatan kişinin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tek kişinin ziyaretine izin verilecek. Sağlık kuruluşu içerisinde bulunan herkes (sağlık personeli çalışanı, öğrenci, hasta, refakatçi vb.) bu süre boyunca maske takacak. Yoğun bakım ve palyatif bakım servislerinde hasta ziyaretlerine izin verilmeyecek.

Çocuk ve yeni doğanlara günde bir kez izin

  • Kurallara dikkat etmek şartıyla çocuk ve yenidoğan yoğun bakım servislerinde, Covid-19 tanısı dışındaki hastaların günde bir defa ziyaretine izin verilebilecek.
  • İdari izinli sayılan kişilerin raporları ikinci bir talimata kadar geçerli olacak.
  • 01 Ocak 2020 -08 Haziran 2020 tarihleri arasında süresi sona erecek 18-65 yaş grubu kişilerin kronik hastalık ve engellilik raporu ile sürekli kullanımı gerektiren ilaç, tıbbi malzeme ve hasta altı bezleri ile ilgili raporlar, 8 Haziran – 7 Ağustos 2020 tarihleri arasında verilmeye başlanacak.
  • Askeri yoklama raporları aile hekimliklerince düzenlenmeye devam edilecek, askerliğe elverişli olunmadığı yönünde hastanelere sevk edilen yükümlülerin işlemlerinin de başlaması sağlanacak.

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.