SağlıkKoronavirüs SalgınıManşet

Sağlık Bakanı: Koronavirüsten ölenler 415’e, vaka sayısı 20.921’e çıktı

0

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından Türkiye’deki koronavirüs salgınındaki son duruma ilişkin açıklama yaptı. “Genç nüfusun hareketliliği en zayıf noktalarımızdan biri” diyen Koca, “Bilim kurulumuz salgının riskle seyrettiği yerlerde daha sıkı tedbirler alınması için kararlar aldı” ifadesini kullandı. Koca bu tedbirleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyuracağını söyledi.

En çok vaka ve kayıp İstanbul’da

Koca’nın açıklamalarına göre, son 24 saatte koronavirüs nedeniyle 69 kişi daha hayatını kaybetti; böylece ülke genelinde toplam can kaybı 425’e yükseldi. Yine son 24 saatte tespit edilen 2 bin 786 yeni vaka ile toplam enfekte kişi sayısı 20 bin 921’e ulaştı. Bakanın duyurduğu rakamlara göre, İstanbul’da 12 bin 231, İzmir’de 1105, Ankara’da 860, Konya’da 601, Kocaeli’de 500 vaka var. 56 ilde virüs nedeniyle vefat yaşandı.

Bakan ayrıca 1251 hastanın yoğun bakımda, 867’sinin solunum cihazına bağlı, 484 hastanın da iyileşerek taburcu edildiği bilgisini verdi.

Fahrettin Koca, “Şehirler arası hareketliliği daha fazla kısıtlayıcı tedbirlere ihtiyaç var. Başta İstanbul olmak üzere sokak hareketliliği beklenen düzeye inmedi” dedi. Ölenlerin yüzde 78,7’sini 60 yaş üstü kişilerin oluşturduğunu söyleyen Bakan, “50 yaş üzerindeki vefat sayısının giderek daha artmış olduğunu ve özellikle erkek oranının kadınlara göre yüksek olduğunu gördük” diye konuştu. Bakan Koca, hayatını kaybeden sağlık çalışanları için ise “Benim de gönlümden şehit olarak geçmeleri yatar. Önümüzdeki günlerde gündeme gelebilecek bir konu” ifadelerini kullandı.

Maske önerisi

Bilim Kurulu’nun hastalık belirtisi olanların ve market ve pazar yeri gibi ortamlarda herkesin maske takmasını önerdiğini belirten Koca, buşaşunları söyledi:

“Bir kişinin ortalama 2,6 kişiye bulaştırdığını biz biliyoruz. Nereden? Çin’in bilgisi. DSÖ’nün bilgisi. Kendi vakalarımızın analizlerini yapıyoruz. Bizim gördüğümüz İstanbul için söylüyorum, filyasyon dediğimiz analizde bir kişinin bulaştırdığı kişi sayısı 16. 2,6 değil. ”

Virüsün havada kalmasıyla ilgili yapılan araştırmaların detaylarını bilmediklerini anlatan Bakan, “Ancak bulaşıcılığın çok yüksek olduğunu, 1 metreden sonra etkisi olmaz gibi durumdan farklı olduğunu söylebilirim” dedi; umreden gelenlerle diğer ülkelerden gelenler arasında virüsü bulaştırma açısından oransal bir fark olmadığını kaydetti.

Farklı bir kurul 

Bakanın açıklamasına göre, bir Bilim Kurulu üyesinin koronavirüs testi pozitif çıktı. “Bu ortamda da şu an bu virüs olabilir. Bilim Kurulu üyelerinde de pozitif olabilir. Bir arkadaşımızın durumunun böyle olduğunu söyleyebilirim. Fakat isim söylememi beklemeyin” diyen Koca ayrıca, önümüzdeki dönemde psikolojik ve sosyolojik ve din sosyolojisi yönüyle farklı ve yeni bir kurulu oluşturmak için hazırlık yaptıklarını kaydetti.

Fahrettin Koca bir soru üzerine, infaz düzenlemesi kapsamında cezaevinden tahliye edileceklere yönelik gerekli planlamanın yapıldığını bildirdi. Koca son olarak çağrı yaparak, herkesin mümkünse evinde kendini izole etmesini ve zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamasını istedi.

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.