Koronavirüs SalgınıManşetTürkiyeUncategorized

Sağlık Bakanı Koca: İstanbul’un 28 ilçesinde vaka artışı yüzde 50’nin üzerinde

0

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs pandemisinin İstanbul‘daki seyrine ilişkin yaptığı değerlendirmede, şehirdeki vaka sayısının, Türkiye toplamının yüzde 40’ına eşit olduğunu hatırlatarak, “Bu tablo ülke ortalamasından en az iki kat endişe verici. Risk, mevsim şartları yüzünden giderek artacak. 28 ilçede artış yüzde 50’nin üzerindedir. 11 ilçede artış oranı yüzde 50-60, 10 ilçede yüzde 60 oranındadır” dedi. 

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar ve ilçe belediye başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilen Salgın Sürecini Değerlendirme Toplantısı’nın ardından açıklama yapan Koca “Uzun süre gösterdiğimiz başarıyı maalesef sürdüremedik. Gelinen nokta daha kuralcı ve disiplinli olmasını zorunlu kılmaktadır” diye konuştu. Sosyal mesafe kuralının uygulanabilir hale gelmesi için şartların iyileştirilmesi gerektiğini ifade eden Bakan toplu taşıma, pazar yerleri, alışveriş mekânlarının müdahale bekleyen alanlar olduğunu kaydetti.  

“Toplu taşımada risk devam ettikçe istediğimiz düzeyde başarılı olamayız” diyen Koca, toplu taşıma için bir düzenlemenin gündeme geldiğini belirtti:  “Kamu ve özel sektör çalışma saatlerinin gözden geçirilmesi ele alınan konulardan biridir. Kurumlar ofise gitmeden yapılması mümkün işleri, uzaktan erişimle evde yapılması sunulmalıdır.”

Bakan Koca Valilikten önce İstanbul’da iki hastaneyi ziyaret etti.

Sağlık Bakanı’nın açıklamaları özetle şöyle: 

  • Uzun süre gösterdiğimiz başarıyı maalesef sürdüremedik. Gelinen nokta daha kuralcı ve disiplinli olmamızı zorunlu kılmaktadır.
  • (İstanbul’da Covid-19 vakaları) Geçen hafta içinde son bir ayın ortalamasına göre 28 ilçede artış yüzde 50’nin üzerindedir.
  • İstanbul’da vaka sayıları Türkiye genelindeki vaka sayılarının yüzde 40’ına ulaşmıştır. Bu tablo ülke ortalamasından en az 2 kat endişe vericidir.
  • İstanbul’da otobüs, metrobüs ve tramvay seferlerine ek seferler konulması, saat düzenlemesi yapılması gündeme getirilmiştir.
  • Nüfusun büyük kısmını oluşturan, riski sabah akşam göğüsleyen işçi, memur çalışan kesimin işe aynı saatte gidip aynı saatte dönmesinin mümkün mertebe önlenmesini amaçlıyoruz.

Mecbur olmayanlar evde kalsın

  • Ofise gitmeden yapılması mümkün işlerin uzaktan erişimle evden yapılması kolaylığı sunulmalıdır.
  • Salgınla savaş tek başına kurumların gücüyle kazanılamaz. Desteğinize daha önce olmadığı kadar ihtiyacımız var.
  • Dışarı çıkma mecburiyeti olmayanlar, lütfen evde zaman geçirsin.
  • Memleketten dönenler mutat buluşmalardan kaçınsın. Zorunlu olmadıkça akrabalarla, başka ailelerle bir araya gelmeyin.
  • Salgınla savaş tek başına kurumların gücüyle kazanılamaz. Desteğinize daha önce olmadığı kadar ihtiyacımız var.
  • (Covid-19) Vaka sayılarındaki artıştan daha güçlü bir uyarı düşünemiyoruz.

You may also like

Comments

Comments are closed.