DoğaManşetTürkiye

Sadece Kuşadası’nda yetişen Aydın Ölmez Çiçeği’nden 11 adet kaldı

0
Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, dünyada sadece Kuşadası’nda yetişen ve 11 adet kaldığı tespit edilen Aydın Ölmez Çiçeği’nin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını açıkladı. 

Kirazlı Dağları‘nda bulunan endemik türün korunma altına alınması gerektiğini  belirten Sürücü, “Diğer endemik türler gibi, Aydın Ölmez Çiçeği’yle ilgili bir Tür Koruma Eylem Planı’nın yapılması endemik bitkinin geleceği açısından çok önemlidir” dedi.

Uzmanlar, bölgedeki rüzgar enerji santrali çalışmaları yüzünden çiçeğin habitatının tahrip edildiğini kaydediyor. Sürücü ise türün devamlılığı ve botanik turizmi için yapılan çalışmaların önemli olduğunu ifade ediyor.

İngiliz botanikçinin keşfi

Aydın Ölmez Çiçeği hakkında bilgi veren Bahattin Sürücü, “İngiliz botanikçi Peter Hadland Davis tarafından, 1960’lı yıllarda Samson Dağları’nda tespit edilen ve Kirazlı Dağları’nda son bireyleri kalan Aydın Ölmez Çiçeği, Kuşadası’nda Tülüşah ve Çan Çiçeği’yle birlikte en önemli endemik türlerimizden biridir” dedi.

Çiçeğin dünyada sadece bu bölgede yetişen çok önemli bir doğal miras olduğunu kaydeden EKODOSD Başkanı, bu nedenle Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) kriterlerine göre, kritik düzeyde tehlike altında gösterildiğini aktardı.

 

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.