ManşetGündemTürkiye

SADAT’tan askeri mühimmat satışı açıklaması

0

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski danışmanı Adnan Tanrıverdi tarafından kurulan SADAT’ın kapısına dayanarak “Önünde bulunduğumuz SADAT paramiliter bir kuruluştur… Burası terörist yetiştiren bir kurumdur. Seçimi gölgeleyecek, seçimin güvenliği sarsacak herhangi bir şey olursa sorumlusu burasıdır ve Saray’dır” açıklamasının yankıları sürüyor. Seçim öncesinde iç karışıklık çıkaracağı yönündeki iddialar sonrasında gözler SADAT’a çevrildi.

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre; kurumun ortaklarından ve yönetim kurulu üyelerinden Mehmet Naci Efe yurtdışındaki faaliyetlerinin Dışişleri Bakanlığı’nın bilgisi dahilinde olduğunu söyledi.

‘İnternet sitesinde eğitim verildiği yazsa da eğitim vermiyoruz’

Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. kurul üyesi Efe, Arı’nın silahlı gruplara eğitim vermelerine ilişkin sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Ben SADAT’ın ortaklarından biriyim ve yönetim kurulundayım. İnternet sitesinde eğitim verildiği yazsa da eğitim vermiyoruz. ASELSAN’ın, Makina Kimya Endüstrisi’nin (MKE) ürettiği ürünleri, yurtdışında müttefik olduğumuz ve ülkemizin izin verdiği ülkelere götürüp satıyoruz.”

‘Türkiye’de böyle şirketler var ama SADAT’ın üzerine gidiliyor’

ASELSAN ve MKE’nin ürettiği silahları ve mühimmatları neden kendilerinin satmadığı yönündeki soruya ise Efe şöyle yanıt verdi:

“ABD’nin böyle 77 tane şirketi var. Türkiye’de böyle şirketler var ama bir şekilde SADAT’ın üzerine gidiliyor. Mesela Suudi Arabistan beş tane Amerikan şirketinden hizmet alıyor. Kara, hava kuvvetleri için hatta Mekke ve Medine’nin güvenliği için de böyle hizmetler alıyorlar.”

‘Teklifler Dışişleri Bakanlığına bildiriliyor’

SADAT’ın askeri mühimmatı olup olmadığı yönündeki soruya ise Efe, müttefik ülkelerin SADAT’tan teklif istediklerini belirterek Dışişleri Bakanlığı’na söz konusu ülkelerin kendilerinden teklif istediklerini bildirdiklerini ve bakanlıktan izin verilmesi durumunda istenen ürüne göre tarafları bir araya getirdiklerini söyledi.

Kullanıma ilişkin bilgi verdiklerini söyleyen Mehmet Naci Efe, SADAT’ın Türkiye’den izinsiz teklif vermediğini, ifade ederek “Ben vatanımda üretilen ürünü Afrika ülkelerinde, İslam ülkelerinde pazarlayan ve satan bir kurum haline geliyorum. Bedava hizmet veriyorum, ne güzel” dedi.

Pusu, baskın, sabotaj eğitimi: Biz sadece fikir veririz

Şimdiye kadar ‘sıkıntılı’ bir ülkeye teklif vermediklerini söyleyen Efe, SADAT’ın internet sitesinde bulunan gayrinizami harp eğitimine (pusu, baskın, yol kapaması, sabotaj) ilişkin olarak ise eğitim değil, fikir verdiklerini söyledi:

“Biz sadece fikir veririz. ‘Şunu böyle böyle yapacaksınız’ deriz. Şu ana kadar da kesinlikle yapmadık. Bizden teklif isteyenler oldu ama yapmadık.”

Eğitim kampları: Bu bizim işimiz değil

İYİ Parti lideri Meral Akşener’in SADAT’ın Tokat ve Konya’da silahlı eğitim kampları olduğu yönündeki iddialarına ilişkin olarak ise Efe ”Türkiye’de ve dünyada herhangi bir ülkede eğitim vermedik ve verilmeyecek de. Bu bizim işimiz değil çünkü. Biz sadece danışmanlık ve proje firmasıyız. Projeyi hazırlarız, ‘Bunu buradan alacaksınız, bunun kullanımı bu şekilde oluyor, atış alanlarını böyle, eğitim alanlarınız şu şekilde kurun’ deriz” şeklinde konuştu.

‘Hiçbir ülkede eğitim, hizmet vermedik, keşke verebilsek ama…’

Arı’nın “Siz hangi ülkelerle iş yapıyorsunuz? Libya’yla iş yaptığınız biliniyor…” yönündeki sorusuna ise Efe, Libya’da hizmet vermediklerini söyledi.

Sudan’ın SADAT’tan teklif istediğini, SADAT’ın Sudan’da danışmanlık hizmeti verdiğini belirterek “Verdiğimiz hizmet şu, oradaki silahlı kuvvetlere askeri tesisler inşaatı yapılması için bir proje hazırladık. Onu da bir inşaat firmasıyla birlikte danışmanlık hizmeti vererek yaptık. Cesaret parkuru dediğimiz, atlama, zıplamayla ilgili bir sportif faaliyet alanı yapıldı. Biz başka hiçbir ülkede eğitim, hizmet vermedik. Keşke verebilsek ama…” dedi.

‘Kılıçdaroğlu bizi arasa ‘baş tacısınız’ deriz’

Ekonomik krizde zor durumda oldukları mesajını veren Efe, Kılıçdaroğlu’nun kapılarına gelmelerine ilişkin soruya ise şöyle yanıt verdi:

“Ben yönetim kurulu üyesiyim. Beni arayan olmadı, Başkanı arayan olmadı, Adnan paşayı (Tanrıverdi) arayan olmadı… Başkan (Kılıçdaroğlu) bizi arasa, biz ‘Baş tacısınız’ deriz. Alırız içeriye kahve ısmarlarız… Arasalar ilk önce ben giderim.”

Efe henüz SADAT’a veya ortaklarına hiçbir soruşturma açıldığını söyleyerek “10 yıldır yazılıyor çiziliyor, biz de dava açıp hepsinden tazminat alıyoruz. Biz yerli, milli ve vatanseverlerden oluşan bir ekibiz ve ticaret yapıyoruz” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.